發新話題

Excel模擬輪盤游戏

引用:
原帖由 optionbaby 於 2016-1-13 22:51 發表
MOD我唔識用,你列條輸入Excel嘅公式我試下
複製內容到剪貼板
代碼:
=MOD(10818,37)
好簡單的,估唔到最後一粒鐘  金價標佐近八蚊,所以用佢做隨機會公平。
你唔易估到結算位!

引用:
原帖由 optionbaby 於 2016-1-13 22:51 發表
MOD我唔識用,你列條輸入Excel嘅公式我試下
其實 MOD 只是 Excel 公式求 餘數,
所以你按計算機,除完之後,再減走整數,再乘番37就係答案。
點解用餘數,正規編程的人學隨機數第一招就係用餘數去求。

完全寫個 Excel 獨立版來玩都得,一齊參興意義大。

回復 12# cowbearcar 的帖子

Thank you! 得闲試下

引用:
原帖由 optionbaby 於 2016-1-13 23:28 發表
Thank you! 得閒試下
1/13 黃金 LBMA 收市價: 1088.15

108815 MOD 37 => 35

咁應該幾公平,截止前 1小時停止受注,或強制順延下次開獎時間。
為佐唔想咁劃一,小數後得1個位就乘10、小數後2個位才乘100。
認受性重要過誰打骰仔。

整唔整歷史路紙要有恆心,我未必咁得閒。因為要每日穩定咁記錄。
35、13、14

回復 14# cowbearcar 的帖子

我入咗3组數字,有以下效果:
109185出35                           
109185出35
109175出25
109165出15
109155出5

109145出32
109135出22
109125出12
109115出2

109184出34
109183出33
109182出32
109181出31
对游戏影响应该不大,两種方法各有各好處,我認爲可開两檔來玩,顺便测試下不同的随機模式对预测方法有冇影响。其實我都想搵多幾種不同的随機模式來試下個效果。

回復 15# optionbaby 的帖子

開两檔!
旧年過大海見過有韩國男女每人霸住幾個位黎玩,我都好奇怪是否赢到钱?
腻次過去我都試過蟹两張檯两邊玩,又真喺可以两邊同时赢钱的。

引用:
原帖由 optionbaby 於 2016-1-14 15:54 發表
我入咗3組數字,有以下效果:
109185出35                           
109185出35
109175出25
109165出15
109155出5

109145出32
109135出22
109125出12
109115出2

109184出34
109183出33
109182出32
109181出31
對遊戲影響應該不大,兩種方法各有各好處,
我認為可開兩檔來玩,順便測試下不同的隨機模式對預測方法有冇影響。
其實我都想搵多幾種不同的隨機模式來試下個效果。
如果就咁會容易 常出某些數字,Random第二式係 乘一個質數畀佢!
例如:

1/14 早上金價 1090.75

1090.75 * 100 * 7 MOD 37 => 30

會出類似既表:
金價        運算        種子        賽果
1085.4        108540        75978        17
1081.8        108180        75726        24
1088.15        108815        761705        23
1090.75        109075        763525        30
1091.85        109185        764295        23
1091.75        109175        764225        27
1091.65        109165        764155        31
1091.55        109155        764085        35
1091.45        109145        764015        2
1091.35        109135        763945        6
1091.25        109125        763875        10
1091.15        109115        763805        14
1091.8        109180        76426        21
1091.7        109170        76419        14
1091.6        109160        764120        33
1091.5        109150        76405        0
1091.4        109140        76398        30
1091.3        109130        76391        23
1091.2        109120        76384        16
1091.1        109110        763770        16

當然啦,你係都要出千計個答案無你符,但金價出得夠遠
相距1小時截止唔係咁易,剛剛 金價隊落 1083 再 V過
你以為計數搵結果只會捉蟲。

原本 設計是搵下 紅黑/單雙/大細/ 1 IN 3之類的 規律。

自己做莊按 random認受性低唶,睇住人地買乜來殺,鑊鑊唔中屈機咩。
用非控制的金價出 Random,再定隨機要求。
因為 Random 第三式係用埋上次 Random結果來乘

引用:
原帖由 sinding 於 2016-1-14 19:23 發表
開兩檔!
舊年過大海見過有韓國男女每人霸住幾個位黎玩,我都好奇怪是否贏到錢?
膩次過去我都試過蟹兩張檯兩邊玩,又真喺可以兩邊同時贏錢的。 ...
我無咁多精力日日跟賽果,只是建議唶。
你可以搵類似例如 恆指 中午或收市價去計,國指 亦可以,目的係跳得越遠越亂越好。
唔希望靠計數出千。

回復 17# cowbearcar 的帖子

“Random 第三式係用埋上次 Random結果來乘”腻句有用啊!又俾我多咗個研究意念

腻個Random第二式效果唔错,又唔使太過复杂,我赞成用腻個,覺得唔够难度才谂第三式囖

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2016-1-14 22:58 發表

我無咁多精力日日跟賽果,只是建議唶。
你可以搵類似例如 恆指 中午或收市價去計,國指 亦可以,目的係跳得越遠越亂越好。
唔希望靠計數出千。 ...
你出咗條公式就好易唶!邊個得闲嘛邊個做咯!
賽果历史基本上喺Copy & Paste,就咁去馬喇!

發新話題