發新話題

MAY 15 期指 期權

290C由50開始沽,平晒再倒沽

等於+280 -290X2免費

THANKS CHING

Good evening

引用:
原帖由 mon219 於 2015-5-15 15:11 發表
等於+280 -290X2免費
我係你咁既爆大單邊就淨Long沒有Short!
升穿290咁點?何解要限制贏幾多?
扣時間值咪扣囉, Call Spread/Put Spread只係在牛皮慢慢去的時候有用。
火箭開車仲拖自己後腳?
一間個市傻佐咁上3萬點、31442,你都係贏1000x2,點解要定限制?
吼跌爆佐IV驚輸時間值,你搞Put扣係合理既,
火箭75度咁升就純Long啦。

而且你個SC幫你執幾多先?百靚點豪畀佢啦,今日都幾倍返黎。
你諗下拆佐唔洗按金限制,你可以買多幾多套280c?
利潤會係點?

你話個升浪已升佐千二點,你吼尾數果幾百點,用Call Spread就無可口非。
捉到個起步位就乜都唔搞純Long,你期結話我知值幾多。

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2015-5-16 04:52 發表

我係你咁既爆大單邊就淨Long沒有Short!
升穿290咁點?何解要限制贏幾多?
扣時間值咪扣囉, Call Spread/Put Spread只係在牛皮慢慢去的時候有用。
火箭開車仲拖自己後腳?
一間個市傻佐咁上3萬點、31442,你都係贏1000x2,點解 ...
贏兄、我好明白你所講的、但我唔睇5月會過290結算,預計結算位是283-286上下不會超過兩百位,何況我是在在衝上286時開倉的286put套在27300時已經加了一套+272_284C套有千二點位到現在兩邊都還有利,再用贏利加套千點的保護就是在看上,因沽了284再買280是等於將沽的284轉移到290,而兩套對一套能贏盡位置已心足,如過唔到位我也沒損失!做倉不能去太盡,一下過唔到反會招損失的,我做倉的心態是長贏好過贏一次,保本為先。

每月在結算前二至三天我就會預計月初走勢去開倉,先開那邊的決策是好重要,開對了就等位開另一邊長久以來我都係咁做,如睇錯市開錯邊就要想辦法救倉,四月直升市就是開錯倉而要救,沒回頭就開不到另一邊,這種市十年不逢一次錯了都無計,只能在市中高低位去救倉

thanks a lot

回復 217# mon219 的帖子

值得參考的策略, 多謝分享

引用:
原帖由 mon219 於 2015-5-16 14:03 發表
贏兄、我好明白你所講的、但我唔睇5月會過290結算,
預計結算位是283-286上下不會超過兩百位,
何況我是在在衝上286時開倉的286put套
在27300時已經加了一套+272_284C套有千二點位到現在兩邊都還有利,
再用贏利加套千點的保護就是在看上,
因沽了284再買280是等於將沽的284轉移到290,
而兩套對一套能贏盡位置已心足,
如過唔到位我也沒損失!
做倉不能去太盡,一下過唔到反會招損失的,
我做倉的心態是長贏好過贏一次,保本為先。

都合理既,覆盤發覺有古怪!
個Call 一樣被大大仙扑頂!

成交柱來講,最大個倉位係 28048
星期一簡單升穿就可以好勁咁飛仙,若阻力好大,都要有對策才行。

附件

284c

發新話題
最近訪問的版塊