發新話題

對沖風險

引用:
原帖由 yswtheo 於 2014-10-19 21:17 發表
權金高,後市大大難料
230等價C/P有780點,九日結算,其實都幾着數,當玩大細,1:1=21440/24560。
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

回復 11# goldwater 的帖子

點會有咁多呀,都係 22220/23780

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2014-10-19 21:49 發表
點會有咁多呀,都係 22220/23780
呢個係打和點,如果1:1輸780點就係上面條數!
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-17 11:32 發表
仲有10個交易日結算,230 short call/put 有760點。
好多次用呢種對賭方法揾到錢,個市睇反覆向240彈,所以呢個組合只可以偷雞,以現時造價690點計執70點。

睇番牛熊市塲,牛證真係好過份,但今個月見咗底嘅機好大,會不會明日插條魚先?
睇吓有冇機會大難不死。

呢隻60106數據最抵玩,街貨量多有個好處,由散戶參與買賣,係唔駛比大戶食價,好耐未玩過牛熊證啦!

60106尋日0.015最低,今日暫時最高0.064,真係大難不成

講起牛熊證,好耐都冇賭過,記得幾年前賭嘅時候,簡直嬲到想撞頭埋牆,點解咁激?
因為覺得呢個世界有咁陰毒嘅老千,同時又有我呢種水魚存在!!
果陣啲證嘅行使價同收回價一般距離係500點,佢玩到殺完你之後以全日最高/最低價同你計,就好似凌遲處死咁,一忽一忽肉咁比人割落來,啲死老千可以玩到你一忽肉都冇剩,試想吓果種死法係幾咁痛苦!所以發誓話過呢世唔再賭牛熊證,但今日發現個市埸唔同咗,公平咗,就算死都可以死得轟轟烈烈,所以要入廟莊香取消之前發嘅毒誓,一於同佢拼過!

反而覺得牛熊證比期權更合理,或者可以利用期權對冲賭法,賭到有贏冇輸,大家研究吓,下次開個牛熊討論區拎啲牛仔熊仔出來玩吓

回復 19# goldwater 的帖子

"有贏冇輸"
有興趣!期待!

發新話題