發新話題

大時代

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-16 20:51 發表
所謂佔中好大部份人係自發,今日社會攪到呢個地步,歸根結底在當權者專政,自恃建制派人多就可以蝦人小,完全當泛民冇到,所有拉布影響民生,都係689暴政下嘅產物,相信佢肯下台,佔中示威者不拒而散,所有事都是689高估自己,無論為自己 ...
是嗎 ????   都話自己不是支持 689 !!!!
但是所有因都是由 689 起的嗎 ??????
18 年前就不算上嗎 ? 23 條 , 國教呢 ????
689 走也不會完結 , 因為所有都是假議題
政棍唔話你衰就冇定立足 ,

買得期貨都應該明白其中道理 ,唔假點會有起落............
沒有那麼簡單的 , 只話人有什麼錯何其簡單 , 前文後理呢 ????????

回復 51# thomaskmwonghk 的帖子

作為一個香港人,亦要講番一個香港人心聲,回歸前中英聯合聲明中最重點是50年不變,23條及國教是改變現行法例,是絕對違反當初承諾,金水都是共產黨人的家庭,只對事不對人,無論泛民亦好,建制派亦好,裡面一樣有好人有壞人,大家並不能因為某人是某政黨而作出標簽。
另外我哋不能盲從,就如689收五千萬,無論是否合法,但真的如佢所講,不須要交稅??如果係,就代表特權可以凌駕法治之上,市民又點會服??

免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

香港回歸前,我住嘅地方多數都係國民黨人,我哋D左派小童,人丁單薄,咪成日比人虾,但當時香港嘅左派工會嘅人好齊心,守望相助,邊度似而家班利用黨嘅勢力去魚肉人民丫,原本嘅社會主義冇咗啦,利欲燻心,所以政治不站邊。
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-16 22:51 發表
香港回歸前,我住嘅地方多數都係國民黨人,我哋D左派小童,人丁單薄,咪成日比人虾,但當時香港嘅左派工會嘅人好齊心,守望相助,邊度似而家班利用黨嘅勢力去魚肉人民丫,原本嘅社會主義冇咗啦,利欲燻心,所以政治不站邊。 ...
所以香港精神重要呢 ! 50 ~ 70 年代大部份人既互助 也勤奮 ,雖知識不足 .這樣就成了四小龍.
今日平民知識提高了 , 對民生關心了 . 不過政棍提供比你既係假民主 .( 朝三幕四 ) 講咩 ?      點講會容易接受呢 ?
不如睇下塔木德 , 明白了不用生氣 , 股市搵錢吾理左右好過 !!!!!!!!!

家變   首歌點唱

回歸以來最好嘅幾年係曾蔭權時期,可惜唐英年被奸人錫出局,否則香港都唔會咁亂,呢個689處處陰謀,23條味又係佢叫提早立法,真正亂國亂港非佢莫熟!

有時間睇吓「大隻佬」,可以搵到真相,做人嘅道理!!

就好似近日警察用私刑,果個人向警察淋水,調轉係我,都會打佢,班警察打佢,比記者影哂成個過程,最後有可能面對刑事起訴,一環扣一璟,因果報應,正所謂善有善報,惡有惡報,若然不報,時晨未到,走唔甩架!

整件佔中事情,係政棍加689响度攪攪陣而發生,中央完全冇錯,亦遵守咗一人一票普選承諾,所以我係支持中央嘅決定,大家諗吓,如果2012可以比大家投票,就唔會比689攪到今日嘅環境啦!

大家平心而論,千其唔好有種族主義,喺97回歸前,英國政府對香港貢獻良多,為世界打造咗一個有制度社會,製做大量機會,繁榮安定廉潔。

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-10-17 12:17 發表
整件佔中事情,係政棍加689响度攪攪陣而發生,中央完全冇錯,亦遵守咗一人一票普選承諾,所以我係支持中央嘅決定,大家諗吓,如果2012可以比大家投票,就唔會比689攪到今日嘅環境啦! ...
其實我不嬲好佩服金水兄睇市嘅功力,但係想金水兄指教一下:"中央完全有錯"係根據甚麽理
據作出判斷呢?

引用:
原帖由 edgar.chu 於 2014-10-17 22:11 發表

其實我不嬲好佩服金水兄睇市嘅功力,但係想金水兄指教一下:"中央完全有錯"係根據甚麽理
據作出判斷呢?
唔好意思應該係完全冇錯!

發新話題
最近訪問的版塊