發新話題

聯儲局

QE 5YRS 的上升浪!

附件

ScreenHunter_03 Apr. 06 14.41.jpg (119.21 KB)

ScreenHunter_03 Apr. 06 14.41.jpg

ScreenHunter_01 Apr. 06 14.18.jpg (73.36 KB)

ScreenHunter_01 Apr. 06 14.18.jpg

???

有 mug 啟示... 每 5年之後… 就要鉄…

一組參考數據,江恩的七年輪模型

回復 33# CB900 的帖子

Thank you CB Hing!

???

引用:
原帖由 CB900 於 2014-4-6 20:09 發表

一組參考數據,江恩的七年輪模型
Tks... 差不多時間到…

回復 31# CB900 的帖子

引用:
原帖由 CB900 於 2014-1-27 13:21 發表
其實聯儲局減少買債,債券值會跌債息上升,引發息率上升。但對經濟有大影響,最好方法
話比全世界基金聽美債是最安全的,咁點做,做起個VIX囉!
引用:
原帖由 sinding 於 2014-4-6 21:00 發表
10年期美债将迎来“死亡交叉”(图)
显示收益率有望下降。
http://finance.sina.com.cn/stock/usstock/c/20140406/083918722415.shtml
咁样摆埋一齊睇,我覺得會易明好多。

回復 36# sinding 的帖子

老美唔買債,但市場要搵人買去平衡,債息得兩厘幾太少,個個都去商品和股市發財,賺取高回報。
唯有市場恐慌錢先流入美債!要維持息率低,又唔想債息升,攪來攪去都係個招,暫看圖老美時間未
到,道指行多重頂就似,始終衍生工具講時間,得時間得天下也

聯局按現時減債速度到十月後接近唔再買債,耶倫話減債後半年先考慮加息!
問題來了,呢半年真空期咁點呢?唔買債,債息升,市場利率升唔升…
想維系就要有錢買債,錢從那裡來!重要每月850億的債,總要搵人接!

引用:
原帖由 CB900 於 2014-5-14 11:41 發表
聯局按現時減債速度到十月後接近唔再買債,耶倫話減債後半年先考慮加息!
問題來了,呢半年真空期咁點呢?唔買債,債息升,市場利率升唔升…
想維系就要有錢買債,錢從那裡來!重要每月850億的債,總要搵人接!
...
耶倫已開始試其他金融工具, 定期存款工具(TDF), 即聯儲局計劃用TDF從機構手中借錢, 使資金從機構手中回流至聯儲局
照現時看, 減債會令美國產生通縮, 有通縮就唔可以減債, 影響經濟,
唔減債就出現通脹, 但又唔可以加息控制通脹
而家耶倫面對兩難, 反正都係要死, 佢要用D新野令大眾頭暈, 殺出條血路

見現時全球旱災, 糧食價格升得很利害, 美國通脹已經去到一個臨界點, 其實加息係有須要, 但聯儲局自己買緊債, 加息即係玩自己
所以呢條血路好快上映, 而加息可能會俾我們想像的快
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

滯漲之後再爆煲,跟佢細佬日本仔經濟衰退30年都未有翻身機會!

硬住頭皮,不能退,不能加,一直吹爆個波!

免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

發新話題
最近訪問的版塊