發新話題

20幾萬輸到得返8萬幾,心情極差,救命

回復 15# klm 的帖子

無人知道我既遭遇苦境,你一句支持我感到好高興,多謝你

我當初都係咁諗,裝備左自己先上戰場,我舊年7月踏足股市未真金白銀入市之前已經好積極做左好多功課報埋出邊果d投資課程,果d名人財演教,但其實係呃人,果班人無技術上堂完全唔係教炒股 堂上好多學生都好年青(雖然我都年青) ,好多同學大約18-20歲左右連著住校服16歲中五學生都有,我當時覺得奇怪點解咁多後生仔女而且問過佢地全部都唔炒股,上完成個course我已經估到被呃左,第二獲係教圖表分析(網站上打得好聽叫技術走勢分析),但個阿sir只好簡單地介紹射擊之星,身懷六甲,甚麼是陰燭甚麼是陰燭,甚麼是黃金比率,黃金交叉就是買入,死亡交叉就是沽出,講真只係單純地介紹呢d我自己唔識上網打個字落去駛咩晒錢走去浪費時間?同埋問過阿sir點樣預測價位去到邊佢話無得預測,呃飯食囉,點會無得預測? 算啦經過果兩次之後咪自己睇書自學期間已經入市實戰,用左好多錢買教訓又無識投資既朋友互相討論一直自己一個人亂摸索經過幾次輸獲甘完全好無助。我知道技術圖表分析係有用既,但後來先知道書唔同實戰書跟本係死,咁有咩計之前又被呃兩獲,我後期都不斷求學,呢個網站係舊年尾搵到,留意左每週走勢分析我留意左好耐,我只會相信自己對眼,波浪理論我有基本認識(果d唔叫真正識),有無料我眼得出。最近報左 另一個課程 經濟商學院舉辦(今次應該唔會再呃人呱),讀呢個課程主要係要打底,技術分析就應該M T sir呢個課程,兩個我都會報但唔知時間夾唔夾

TrendRider師兄講得啱暫時或者離開一段時間,但我唔會離開得好耐但呢段時間我會進修至到ok先再入市。另外早前在這裏開帖誤會你預測失準非常抱歉,你並無失準,係我自己未對浪理理論未有真正了解就亂咁評論
to jing師兄,開心就無法開心,心情始終一直沉重,但教訓就一定會記住,暫時退一退進修下,遲d返來攞返,就如長揸鬥長命

舊年買隻493國美無助到周圍問人http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=20901027&extra=&page=1

見到果時個論壇好多高手竟然可以預測股價第一次見,我真係好羨慕,好想結識佢地但都無可能,一直都搵唔到志同道合,我比較偏愛TA,當時係大白痴一個依家都係,幾時可以變返正常人? 唉,1年啦

決定入讀
xx 買沽升,買升插,買沽升,買升插,點止冰冰   我真係要買六合彩,我究竟係咪幸運超人

回復 38# floydhk 的帖子

至敗我玩桿杆啊,越輸越勁啊
幾日就兩萬,俾機會我重新做人好嗎,個心俾刀割似,希望MT sir個課程幫到我 我相信阿sir,今次學左技能唔敢再玩咁大,我知錯知錯知錯知錯
今日追左818 1.36入,1.31止 救命啊

把宇宙尺好勁

成個課程最後一堂完結,譚sir教d野真係好堅,今次無俾人呃,樓上講錯話了,唔係把宇宙尺勁,係阿sir勁,佢既智慧唔係一般普通人,我好佩服這種人。

不過仲要再花時間操練呢d技術,五種技術,剩係一樣野都有排玩所以呢排無時間報雙飛蝴蝶,無時間搞期權住,待搞掂晒呢五種技術再進攻期權,我學野好專一只會專攻一樣野至精為止,呢段期間測試過阿sir 果五種技術我覺得有8成以上準(暫時來睇),但我會再進行更多時間測試,上星期又入左某隻股票點知又係大戶呃人入局散貨,不過今次好彩識睇訊號死唔去,仲賺幾十蚊 ,算係平手啦,d訊號好好用。最近我發現除左技術之外eq都好重要,了解到非洲雄獅捕獵技巧,點樣捕捉一隻鹿

另外,我想分享我之前上過仿間技術分析經歷,果位阿sir真係呃小朋友,佢打開一幅恒指圖,就話從2003年到2007年就是一浪,到2008年就是二浪,咁就叫教左波浪理論,我初時問那波浪理論就這麼簡單?那2003年到2007年期間沒有再細一級的浪?佢話波浪理論是講求大趨勢的才有用和準,果d細級既唔準和沒有意思,初時對此理論不太認識信以為真,依家諗起真係又笑又嬲,另外又派一份乾坤燭的筆記俾我地,初時以為係教點樣用乾坤燭的方法和竅門,點知係係度介紹乾坤燭幾時面世,甚麼人發明,乾坤燭的歷史故事, 大佬,咁上乾坤燭網站都有啦駛乜花4900千大元去聽呢d野,仲話要1萬幾蚊私人單對單教授

師兄,我領悟到你呢句說話,被你點醒左,多謝你。
引用:
原帖由 rcecbest 於 2013-7-9 16:58 發表
師兄似乎有睹性, 應戒除, 睹性會令你在5:5的情況下都落注, 落注要講機會率及回報率, 不是買大小, 無著數吾買.

okok
不過唔係show quail,係互相交流分享,在座咁多位師兄師姐們個個臥虎藏龍功力深厚,小弟資歷嘗淺涉足股市時間好短,今後仲要向各師兄姐們學習,希望你們能夠不吝多多指教小弟

引用:
原帖由

sinding

於 2013-8-23 00:05 發表

記住!练到至精时記得上來show下quali啊!  

發新話題
最近訪問的版塊