21 123
發新話題

20幾萬輸到得返8萬幾,心情極差,救命

20幾萬輸到得返8萬幾,心情極差,救命

短短幾個月輸左十多萬,當初以為只買藍籌股但都會輸成咁,簡直攞苦來受,一個人初踏入股市沒有投資經驗短短幾個月輸了十多萬,身邊又沒玩股票的朋友,獨自一個人炒股有地方唔明又沒人發問對像好徬徨無助,如果能夠識到玩開股票的人從中可以向佢地攞下經驗
有唔明可以問,但而家無人無物都唔知點,再輸落去唔係辦法,留意左MT sir個課程成半年但遲遲未報,原因係擔心本身無底驚聽唔明,期間自行摸索亂炒一通輸到就來跌樓,依家個心情無乜狀態好影響學習,驚報讀左學唔來
,仲要加上本身無底,咁既狀態有d擔心學唔來

唔知呢

萬可唔可以翻本,尋日同今日又輸左萬幾

...

我而家點算

早排誤會左MT sir預測唔準真係非常抱歉,後來翻睇原來睇漏左幾行字而怪錯好人

回復 2# danny 的帖子

買股票(今年2月揸),諗住放長線無止蝕到依家話話埋埋輸左八萬幾已經斬左,後來諗住想翻本最近開始以借貸(孖展+借貸沽空),輸得仲甘 又無左幾萬加埋十幾萬依家得返八萬,股票真係好難玩

衣家乜都唔識係度亂炒一通,未踏股市之前都好有心學投資早排報左兩次仿間投資課程俾人呃左,果d所課明星級專家係度呃飯食
我好驚第三次
早知學期權好過,d股票輸得來仲要慢慢磨你時間,好辛苦

回復 4# 168.hk 的帖子

初初買藍籌,今年2月入國企股大部份輸呢兩隻3323,489仲要磨你時間先慘,一係爽快清左佢,磨足幾個月,要返本靠股票真係慢到無人有  但又唔識期指期權

回復 8# 168.hk 的帖子

大佬你唔好再玩我啦,我衣家個心情差到想死

回復 7# klm 的帖子

十幾萬,初初都無諗呢樣一直自欺欺人聽人講長揸鬥長命遲早實升返上去,呢排睇清呢個股市跟本係賭場,我而家唔知點,之前就係俾人呃左兩獲先遊兒到衣家,希望今次唔係第三次,我只希望學好投資點解都咁難,今日一舖訓身掟晒落去聽日唔知點
技術分析基本知識我有(係睇書識),就係俾呢樣野累死

唔好意思當左呢度談心園地,個心情真係灰到爆係呢度講左出來。舊年大升市,入左隻493國美電器,隻野完全唔升,忍左兩個月先放左,無幾耐佢爆升,期後個市已經接近尾聲好多股票已經升完,我入左489結果逆市跌,2月再入3323再跌,期間炒下其他中價股上上落落又無減d,到衣家都唔敢計條數無左幾多,技術分析,就係跟住仿間d書去入市但結果買左教訓,衣家先醒,但醒左之後先發覺係十幾萬,十幾萬我諗住都訓唔著,衣家我唔知點算我衣家真係唔知點算

回復 7# klm 的帖子

今日持貨1211比亞迪 10000股聽日收返晒d貨無論輸贏都好,希望今次唔會第三次,聽你講半年內可重讀我都放心少少,唉唯有咁做既然我當初無哩頭踏足呢個賭場我都無得話脫身(輸十幾萬點脫??),同埋都希望堂上真係可以識返幾個朋友能夠互相討論互相交流,因為我由頭到尾都係用緊自己d錢買經驗 買教訓 完全沒有商討對像,

回復 12# klm 的帖子

我都估吾到行到呢個地步,我係輸紅左,我欠缺基本知識  欠缺朋友,沒人商討沒有討論對像,衣家都唔知點算洗濕左個頭,我唯有係呢度講出我既心聲,唔係可以同邊個講,唉,呢排真係好辛苦 好累

起初諗住呢筆錢用來投資做生意或存銀行寧願靠自己創事業,聽屋企人講買銀行股收息當存錢收息(佢地唔識股票架,我真係俾我家人累死),一聽到存錢就以為咁單簡所以放左落去,但後來先發覺呢個跟本係賭場,問題係衣家已經洗濕左頭返唔到轉頭,或者如果有機會俾我返轉頭我寧願腳踏實地打份工,唔想行入呢個賭場,過的日子比以前更加唔開心痛苦,係一種折磨,我完全唔係想投機,我想投資而且我都想靠自己雙手腳踏實地打返來,但我唔知點解會簡左呢個賭場做左賭徒最後越輸越紅變左投機,你話可以唔投機嗎?輸左成10萬幾唔通我仲買銀行股收息,我明白呢個世界無免費午餐食要得到先要付出,但我付出既精神時間係俾人呃左兩獲之後再無信心報其他搞到呢段時間獨自研究亂摸索亂炒一通 用左十幾萬來買教訓

21 123
發新話題