12 12
發新話題

辰年測股樓投資

辰年測股樓投資

近來睇見好多報紙雜誌,都會以術數推測龍年股市運程,普偏認為是大起大落,先低後高走勢,正所謂〝信自己信鬼神〞,中國人也,但對佢哋所講就不敢認同,或在此用〝壬辰〞二字套用於現今市况,睇睇能否比大部份江湖術仕優勝:壬為水,辰為土,今年風暴水災最為嚴重,東方台灣及日本等地將會出現史無前例的海嘯衝擊,
經濟方面,因內地上年加息加存款準備金,令到市塲决水,因壬年為大水,水為財,除內地減存款準備金外,歐美於本年將進一步投放大量水源,初始久逢甘露,繼而令到市塲資金泛濫,推高股市及樓市,以地產股决水多時,優先選擇內地地產龍頭股,避開金股及火股,因水由金生,金會走弱,金價或會回落至一千元美元以下,2012年相信資金泛濫年,投資亦是安全年,恆指將有機會搞三萬關,明年為〝癸巳〞年,屬〝水火〞烝氣形成泡沫,相信係一瘋狂年,恆指有机挑戰三萬八,小心2013年立秋後將出現股災!
得閒無事吹吹水,大家恭喜發財

恆指有机挑戰三萬八?

只是跟一班玄學家鬥鬥咀,並無太大參考價值,如果相信的話,2月4日立春中央將減存款準備金?今年飛龍在天,大市又可以創新高破三萬二?明年火水將市塲資金蒸發乾淨?真係有待確認啦,不過今年上破二萬一應該無難度,待數月大市見二萬四樓上再跟大家再玄一番

如信術數,可考慮買入航運股,取其意『水漲船高』

引用:
原帖由 goldwater 於 2012-1-31 13:28 發表
如信術數,可考慮買入航運股,取其意『水漲船高』
1919水位似乎比1199多 , 但以周圖MA看, 316 & 1199又似乎比1919好 , 看來要再研究一下Bible & GP有否利好訊號
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

371   202   都好

引用:
原帖由 kenli 於 2012-1-31 23:42 發表
371   202   都好
#202今日最高升超過10%,收市升6.1%,氣勢好强,

引用:
原帖由 goldwater 於 2012-2-1 17:49 發表

#202今日最高升超過10%,收市升6.1%,氣勢好强,
202去年9月頭高位見1.4元, 10月頭低見0.255元, 今日0.55元, 大戶好強的震倉
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

美國經濟勝預期,將會提前於2013年加息,唔通又算中?樓市近期亦回升,亂嗡都準過班神指棍,
最離譜就係香港高薪厚職嘅狗官早前放料,話出口放緩,經濟不容樂觀,而我於同期收料內地訂單谷爆,船期排到密麻麻,睇隻#316,當時股價約$32,近期最高見$55.2,升幅超過4成,懶官用滯後消息誤導市民,你話嬲唔嬲,
所以話投資唔好信神楷,唔好信狗官,甚至乎連老豆都唔好信,大市於端午時見二萬四

回復 8# OK~ 的帖子

找未食!!!!!!!!!

12 12
發新話題