發新話題

SEP 11 期指,期權

4點前基金佬推高100點收市,
但期指冇跟,及美期續跌,
形成大低水!

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-9-30 16:22 發表
十足泊車位~~17410~~fit到流
Tsui兄之分析越加準確了
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

回復 2221# ricksuen 的帖子

Me too rick c hing!!

回復 2250# ricksuen 的帖子

明白,但今日大戶的 1000 張,可否睇到買邊個月呢???

引用:
原帖由 wil 於 2011-9-30 17:09 發表
明白,但今日大戶的 1000 張,可否睇到買邊個月呢???
我用HSIC1來看的,是即月的。

回復 2269# OK~ 的帖子

O.K CHING & WAI HING 過獎啦,其實呢d介位都係MT SIR 所教,亦是各位CHING 嘅强項,我只係喺度辨代表咋 今日圖形有可能令本人早前熊二論有所失望,每次大圖見向下滑行都並非好事,再見一金鐘成形,恐珀下月再見新低 希望今晚歐美高收啦, 1.)週一能否守於#17380之上.......2.)不能下破#16500!如果不幸言中,將見 1.)#13500......2.) #8500 若能幸運守於兩支持之上,將進入熊二反彈!無論升跌,希望十月大家能有豐收的一個月,祝願各位平安賺大錢

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-9-30 11:38 發表
HK今次仆街了.....
外傭居權案裁入境條例違憲
明報 – 33分前
http://hk.news.yahoo.com/外傭居權案裁入境條例違憲-023216352.html
Ching, 其實唔使驚, 呢個恐懼系政府 (為左方便佢做野)同d政黨用嚟呃市民, 同當年葉劉話有170萬港人內地子女會嚟港一樣, 事後咪一樣冇事。 香港市民成日被政府誤導, 呢個其實系(1)其本法不能改嘅問題, (2) 政府內部未有檢討政府行政條例是否抵觸基本法嘅問題 (班高官每月袋左我地鈉稅人幾多錢, 冇去check, 而家用呢個恐懼去嚇市民而達至卸膊目的, 因冇人會注意系政府本身嘅失當!)
呢個情況亦類似97年, 香港政府自以為自己好店, 其實有金融風險漏洞而不自知, 最後要狂抽利息, 結果系市民受害! 索羅斯只系突顯香港政府不足之處! 今次只系變左由外傭去突顯香港政府不足之處!

我都唔同意外傭有居權, 但我支持佢地司法覆核, 因為呢個就系法治嘅一部份, 而唔系因為我或你喜唔喜歡, 或政府嘅行政方便而決定。

司法覆核系我地市民對不合理與不公義嘅最後武器, 唔系就同大陸冇分別, 所以就算我幾唔鐘意, 我都一定支持佢地有司法覆核呢個權利。  香港嘅三權分立制度已系退步緊, 立法同行政已受阿爺控制, 司法暫時還可保住, 他日外籍法官走哂就可能系香港玩完嘅signal。

其實外傭雖然贏左官司, 港府仍有好多行政手段可以阻止外傭得到居港權, 所以根本唔使怕。

引用:
原帖由 titan 於 2011-9-30 17:46 發表

Ching, 其實唔使驚, 呢個恐懼系政府 (為左方便佢做野)同d政黨用嚟呃市民, 同當年葉劉話有170萬港人內地子女會嚟港一樣, 事後咪一樣冇事。 香港市民成日被政府誤導, 呢個其實系(1)其本法不能改嘅問題, (2) 政府內部 ...

司法覆核系我地市民對不合理與不公義嘅最後武器, 唔系就同大陸冇分別, 所以就算我幾唔鐘意, 我都一定支持佢地有司法覆核呢個權利。  

如果政府係強政勵治,法官亦無需使用呢種最後武器 ;
如果政府係深得民心,政客又點會借用呢d手段搵jetso  ;
如果行政立法司法相互制衡,邊又會出現咁多官商勾結 不公義;

講番個市,班淡仔終於番去175食胡 ...

2 個造淡因素一日未除(沽空&毆豬),九月避得十月都避唔過。 先睇158-160。

引用:
原帖由 KM88 於 2011-9-29 08:27 發表
牛熊證總街貨量變化               
收回區        相對期指張數        一日相對期指張數變化
19,200-19,299        390         78
19,100-19,199        1044         191
19,000-19,099        150         3 ...
176以下新牛已開,180以上新熊亦已開,殺戮重新開始!

發新話題