發新話題

JAN 11 期指,期權

引用:
原帖由 canido2010 於 2011-1-4 16:29 發表

OK兄,感你系追邊張呢?當時都是月初。難道你過張242仲未有profit可以走?你張LC都應該熬左幾日架價位哦!
正是因為LC要捱時間值, 再加上是假期前, 因此就算242SC有利潤亦未有平倉, 以減低時間值的損失..
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 canido2010 於 2011-1-4 16:38 發表

熬時間值一定好辛苦。我前兩日都熬過。感你今日應該可以提前完成Call扣架Profit啦?
SC可能等較大調整回落後再平..

引用:
原帖由 kawing 於 2011-1-4 22:30 發表
從15min圖看,已出現頂背馳訊號,點解仲咁有力上?
在我的sc組合中,有24000 SC........家下幾擔心。。。。。
各師兄們,其實一般大戶的倉位,破的機會/發生密度高嗎?現看大戶倉位220 & 240, 我仲以多大多數大戶好少可long, 多數 ...
Kawing兄你好!

小弟覺得, 即使Long時有風險, 大戶只是多數做Short, 而並非只做Short..

如果大家有留意上月和本月的期權金, IV是處於偏低水平, 而一般每月的期權大倉位(防火牆), 至少都是相距ATM約1500-2000點..
本月的大倉位, 就算是Call & Put的距離, 都只是2000點, 以現市況來說, 要數日升/跌1000點並非難事, 由於IV低的原因, 這兩個月做SC/SP都比較困難..

再看, 240C於12月中 & 1月頭見大成交, 而成交點數約160-200點, 以大戶來說, 先說1月頭處於23400水平, 如果做200點的SC, 再升600點, 一下子就入價, 以入價的風險搏取只有200點的利潤, 風險似乎頗大..
而12月中成交的點數, 可回看當時的期權金, 更只有160點, 以點數看並不能滿足大戶做Short的利潤要求..

因此, 從低IV & 240C成交的時間及點數看, 小弟推測"現在的"240C未必是Short..

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-30 10:23 發表
昨日跟Canido兄討論, 期指12月28日低位22310除了是TST西目標外, 從大大仙看是DN-P的MQ目標..

以下內容需要回復才能看到

今早小弟再看2hr圖, 22310低位為DN-P的PQ & MQ振點, 而剛剛高位時間剛到但稍破一對稱目標..
預期結算後, 期指將回試調整首目標約22850水平、次目標22600水平..
如能穩守22850水平, 則下跌時間 & 力量有所縮減, 期指調整後上行首目標約23410-23430水平、次目標約23720-23750水平..
http://www.option-king.net/bbs/viewthread.php?tid=3530&page=127&authorid=5

認真夾到無朋友 , 大大仙 & 日圖仍在DCC進行中, 期指或要再上..

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-1-5 15:31 發表

maybe up to23880才見dd阻力
24000-24200上唔穿上到
留意日圖 & 大大仙會否同步行完DCC..
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-1-5 15:33 發表
今日高位有可能見24000,持好倉應繼續持有,等沽貨訊號出現才平倉,可能有意外驚喜
小心, 日圖現處TST東目標區域..

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-1-6 10:21 發表
日圖2,3兄弟今日見X,通常之後會有個後抽,睇吓 係咪聽日出現?
大大仙亦似乎見三相同步向下..

引用:
原帖由 波佬 於 2011-1-6 10:55 發表

仲好似#2乜3左d添....
雖然似乎是#2D3, 並配合回馬槍插穿, 但由於MA順排, 而23700水平應有短暫支持..
如見大成交下破23700水平, 則留意TST西訊號 & 尋找目標位置..

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-1-5 15:40 發表
留意日圖 & 大大仙會否同步行完DCC..
**** 本內容被作者隱藏 *****
留意日圖TST東目標.. again..

引用:
原帖由 canido2010 於 2011-1-6 12:21 發表
距地中間仲有一個圖都好似完成左罩哦。
大仙 ?

發新話題