18 12
發新話題

有關股票Short Call 既問題

有關股票Short Call 既問題

小弟啱啱開始玩Stock Option, 但係有的問題唔係好明,希望各位高手賜教;

假設我今日做2628中人壽既 Nov Short Call, 行使價係39蚊, 而我先收$0.4按金, 假設11月完咗,而2628升到41蚊 (假設我又無比人Call 走貨),咁我使唔使陪返 ($2 - $0.4 = $1.6)出黎? 定還是果$0.4照袋?

先謝

剛好高於行使價5%少少,一般莊家都會要貨(後巿看升中),尤其是月底結算。

若果真的沒要你的貨,那便要你賠上$1.6(每股),在按金中減去。

但不要忘記,由你SC39時,因你睇錯方向,按金是每天遞增,遇到按金不足時,

莊家便向你追收按金,否則拆倉。

引用:
原帖由 gary 於 2010-10-27 07:46 發表
剛好高於行使價5%少少,一般莊家都會要貨(後巿看升中),尤其是月底結算。

若果真的沒要你的貨,那便要你賠上$1.6(每股),在按金中減去。

但不要忘記,由你SC39時,因你睇錯方向,按金是每天遞增,遇到按金不足時,

莊家便向你追收按 ...
咁如果我係用現貨黎做底押呢?

引用:
原帖由 亞伯 於 2010-10-27 13:56 發表

有貨就賠貨 對手會用 $39買的中壽
還有一樣野要注意 對手不需在到期結算才 call你的貨
只要佢喜歡在11月底前任一天都可 call 貨走的  
想問多一樣野,比人Call 咗貨之後, 之前收個$0.4按金會點? 袋咗定還是無咗?

引用:
原帖由 亞伯 於 2010-11-1 12:12 發表

按金?
你說的是期權金吧

期權金一早已入你戶口
不用回吐的
先謝亞伯, 我仲有一個問題. 我今日做咗 AIA SC Nov@25 x 5.  先食 $0.18 x 1000 = $180.  因為我無現貨係我既期權戶口, 只係做 Naked Short, 如果 AIA 聽日升到 25, 咁我要陪幾多錢?  如果再先多 1.5% = 25.375, 咁我又要陪幾多?

再次謝謝

引用:
原帖由 msexchsrv 於 2010-11-1 20:38 發表

先謝亞伯, 我仲有一個問題. 我今日做咗 AIA SC Nov@25 x 5.  先食 $0.18 x 1000 = $180.  因為我無現貨係我既期權戶口, 只係做 Naked Short, 如果 AIA 聽日升到 25, 咁我要陪幾多錢?  如果再先多 1.5% = 25.375,  ...
仲有, 我只係比咗1半錢做按金 ($10,000).

引用:
原帖由 亞伯 於 2010-11-2 23:42 發表
AIA 一手 1000股 你做了 5 手 即是 $5000股
無貨好危的 如升到 $27 你要賠  一萬大元的

Short call 風險無上限的 特別是 [ 裸沽 ]
量力而為呀 ....... ...
再謝亞伯. 咁即係話我有現貨就唔驚比人Call 走?  咁我就可以每個月都賺期權金?

引用:
原帖由 亞伯 於 2010-11-3 12:06 發表

有實貨做備兌 是收息的行為 必賺的

來我  實時 聊天區交流吧  
網址請用Google 找亞伯
亞伯, send 咗個 PM 比你, 請回履.

亞伯,

我有另外一個問題,假設我睇好後市,我估2628可以上到40蚊樓上。我想係而家價位入貨 (今日收市價係36.05),我係唔係可以做一張 Short Put 36@Nov (先食佢$1.07 premium),等佢跌落到$35.X黎既時侯自動入貨,然之後等佢爆上?  如果係既話,我係唔係應該做 36@Dec 或 36@Jan?  因為做下個月可以食多的 premium。

18 12
發新話題