發新話題

DEC 期指 期權

正常應該計現貨掛,大成交亦應該係突破性裂口,所以書本都有解釋,突破後應該回試裂口區支持,現在要判斷是否已完成,而個人根據書本所䜕,連23390都唔到,未夠誠意!
從週線圖見先穿頭後破腳,就算下週高開,低位亦會比一週低,書係咁講,係唔係一星期後就知!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-7 16:27 發表
我會揸一張大期,然後平LP,淨反果張SC240會留低,至近24150再留意訉號作下一步。
多謝師兄.

???

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-7 21:45 發表
正常應該計現貨掛,大成交亦應該係突破性裂口,所以書本都有解釋,突破後應該回試裂口區支持,現在要判斷是否已完成,而個人根據書本所䜕,連23390都唔到,未夠誠意!
從週線圖見先穿頭後破腳,就算下週高開,低位亦會比一週低,書係咁講,係 ...
Tks ching...
係... 如果回調再上比夾硬上更好的... 我估...

引用:
原帖由 butterflyjoan 於 2013-12-7 16:16 發表
Yahoo 財經版有齊過往 data...
http://hk.finance.yahoo.com/hkstocks/stat/
http://hk.finance.yahoo.com/q?s=^HSI
只見 恆生指數 ^HSI 過去記錄,不是期指。
煩請給我直接的 link
如果是日線圖要人手慢慢抄資料,我想好似 yahoo咁有 list 出來。
謝謝

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-7 14:08 發表
閒來無事吹嚇水,車兄嘅坐銘冇乜哲理,又唔通順......................!
睇嚇金水改一改會否好啲:「研究過去,推測未來!」
其實呢句座右銘不局限於 投資,而是對人對事的處理態度。
特別是學習寬恕別人,積極改寫美滿結果……
當然,歡迎你修改為適合自己投資投動的座右銘。

Thank you for sharing.

小弟正讀緊mt sir的課堂,初黎步到,請多多指教。

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-12-8 00:09 發表

其實呢句座右銘不局限於 投資,而是對人對事的處理態度。
特別是學習寬恕別人,積極改寫美滿結果……
當然,歡迎你修改為適合自己投資投動的座右銘。
...
車兄好似越車越遠喎,講番股市先,多年以來大市衝破二萬五係我的希望,但希望歸希望,事實歸事實,次次都失望嘅,既然係咁,不如來個唱反調,三個月內向下目標穿二萬,哈哈,係咪好大整古?其實呢個可能性唔低,首先市場上太多人睇好,而大多睇好的人都在投機市場上,真金白銀走去買股票,可能只有一日半日的一時衝動,。  (1)現貨市場動力不足;
(2)其次以波浪理論,旣然有人說是行浪五,浪五比浪三短的話,浪五有條件在上週一己見頂;
(3)從bible 訉號所見,太陽見#2D3,半月#1clm,配合MT'S 技術見RP&射子午,個人推測大市已轉向,至於國企,所謂新政策,只是大戶吹水,如果講到咁好,一千億成交一日收皮,似乎講多過做,上証指數就算見咗底,

上証就算見咗底,都未完成築底過程,總之呀爺信唔過!

仲有,美國就業數據好小小,又大唱退市,就係咁唱吓唱吓,港股味震吓震吓囉,升真係好難!

發新話題