發新話題

NOV 期指 期權

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-15 11:10 發表
期權特性就係咁,越近入價,升值越多,
尤其是今日急升幾百點,車兄都犀利,咁個轉角市都比你捉正哂
重新要審視策略,見到有大注入場 Long的話,
唔好咁快陪佢一齊入,等打個折先,或者象徵式一注,有加注的準備。
但係點都食得似樣真係好考功夫……
大戶為了做Short 做Long唔畀人跟到,通常唔係最靚的價入,月尾除外……
所以同一招試多幾鋪實會諗對策。

33點個下真係統計平均期權常見高低位架!
之前講過數字系統,可惜期權行另一套數字系統。

另外,連牆紙 # 26265 都標升,所以之前講既牆紙戰術都係一絕來。
純自學自創的招式來講,無你地專家級咁勁,但都算對自己有交代。

無計,小本經營,希望贏夠錢交學費。

呢刻有乜好野呢?
不過係都吼股票期權!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-15 11:21 發表
在早幾日的時間巳提過的理論,是有足夠條件完成了浪4,但此組浪1必須上破23149
嗯,不過高追是大忌,等機會入吧。

引用:
原帖由 Speedfox 於 2013-11-15 15:20 發表
但國指勢破頂,沽恆指高風險。
臨尾又牛皮,夠彊可以 LC+LP 過周末。
234C今日成交亦夠多,是過夜倉的四分三……
有理由相信食佐一大截或加倉!

無奈中午前建議留意 #2628卻見光死一樣,繼續升。

引用:
原帖由 ryan813 於 2013-11-15 23:34 發表
頂,爆成咁,朝早走左5張234 lc
我都係太早食胡……
不過贏錢走,等下次機會!

有大大注在Long side等候,一個月真係好難得遇到,幾大陪佢癲!
今次早食當買個教訓,重新審視對應戰術。
包括食住部分,零成本睇佢表現……

難得有留意這裡的討論,有錢齊齊贏都是好事。

引用:
原帖由 ryan813 於 2013-11-18 10:15 發表
Yes,操作問題,下次應會更好
所以我之前講既「牆紙戰術」就唔同!
唔 0.010 唔買,爆幾倍食一半,取回成本後由佢飄……
# 26265, 1仙變 7仙……
即係一舊水變七舊水!!少少注碼利潤豐厚。
取回成本後,你會捨得由佢升,壓力唔大。
反而少本經營,LC 中佐你會驚而早食……

好在縮得快……
244C 115 急縮至 80!!

引用:
原帖由 optionbaby 於 2013-11-19 10:35 發表
唔計今日, 祗剩番7個交易日了.
牛倉大幅減持,大戶真係食得好穩陣……
http://markets.rbs.com.hk/tools.do?tabId=capitalanalyze

目前波幅指數升得過急要回,Short 倉的世界……
長倉真係要避一避風頭,點買都無得贏。
因為價格有部分是 IV 的托高既,一縮 IV 兩邊都會大縮水!
要贏錢先學會避開大戶把刀……

引用:
原帖由 tung 於 2013-11-19 16:11 發表
今日LC242似唔似牛兄所講,
大戶為左唔想人跟, 中午大注入.....再等聽日先爆......
雖然成交沒上次234大咁多....
現階段我都有點迷失方向,唔敢亂畀提示。

基本而言,已超出保力加通道頂回落,仲要收陰蠋。
正正是陰陽蠋入面講的「烏雲蓋頂」!
而且亦跌穿咗MT Sir所提及的 23800 的位……
之前講的末日論 #26265,發寒商會否質到佢變牆紙?
行使價是 23488,要計算最後五個交易日的平均價,你話會點?

係度只能特別提一提 92 呢個數字,
還記得大時代入面,秋官另外講佐堆數字,有如地雷!摸下都死!!
劇中有人多手去買,跳樓都唔掂……
最深刻應該是前幾次大笨象去到92, 93之後最落,到今日都未返到家鄉!
尤其停留時間越耐,任買唔嬲的話就死硬!
相反,要是你買牛熊或窩輪,見到咁樣,寧願91賣走都好過持有。
有時間統計下你輸得最甘果幾次,話唔定總有次係 92買入……

隨手都可以搵到架,今日出現幾多次0.092,0.093,真係升既有幾多?
一日裏面真正買貨時間,其實很短,大部分都是地雷數字,摸下都死。
至於仲有乜數字似係地雷,自己做下功課啦,兩星期內統計下,包搵到!

暫時唯一睇好的理由是追殺高調沽期、繼續沽期的牛央!

硬來要睇好,有點靠害,不是我的風格。
如果真係爆升,只能道歉……
目前吉倉,等待機會。

裂口唔大,吉倉訓得安樂。
有把握大裂口才長倉過夜,始終過一日要扣時間值……

早晨。

再來一次 0.092 地雷數字任買!

唔係講笑,踩少啲地雷,才是做到基本。

發新話題