發新話題

NOV 期指 期權

引用:
原帖由 rcecbest 於 2013-11-12 17:44 發表
個市chok上chok落, 很難估方向.  個人估向上, 國指幅圖較好, 似頭肩底.
最期待的情況出現了,其實仲未知想爆上定爆落。

重溫之前的功課:
# 26265 Call 輪,到期日:11/28 行使價:23488
# 12221 Put 輪,到期日:11/28 行使價:22300
最後交易日:11/22

現時兩隻都幾乎變成牆紙,
如無意外,期結都係在 22300-23488 之內,
即係發寒商食晒!
所以一開始就講佐,今個月兩邊短倉是豐收的,因為有發寒商「護駕」……
就算短期超出範圍,最後都會回到原處。

問題係:仲有成咁多個交易日,無理由牛皮到22號!
只吼牆紙價時買對應的 LC 和 LP,這樣佢要爆邊面都可以即日仙……

做短倉相對而言是吼住波幅指數高位時才 Short……
若果好牛皮時,睇住波幅指數回落後才買齊 LC+LP 等爆邊或 平短倉!

估向上都合理, # 26265 的成交比 # 12221 為多。
但牆紙有限錢,擺少少當買保險,佢爆邊成倍有突,自然有保本效果。
Anyway,明知最終發寒商食晒,只能小注……

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-13 09:17 發表
MT's 技術真勁22610一閞即破,先食
食成400點,肥啦!

#12221 爆佐成倍!

完全 Cover 另一邊成本……
不過有食好食。

234C 見到奇景……
49點和50點有 過百注等入,亦有200+張成交佐!!

撈底要量力而為,後果自負。

p.s. 申報利益:入佐1手。

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-11-13 10:40 發表
234C 見到奇景……
49點和50點有 過百注等入,亦有200+張成交佐!!

撈底要量力而為,後果自負。

p.s. 申報利益:入佐1手。
中計添……
不過唔緊要,V得好快。

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-11-11 11:19 發表
咁牛皮,點睇:
LC236 @ 50 點 + LP 218 @ 50 點?
一爆邊就搞掂……
這是幾另類的戰術!
結果:
LC236 最高曾上至 125,當你只是105才平倉,已追回成本!
LP218 最高曾上至 89,當你只是82才平倉,這就近乎無本生利!

那麼,甚麼時候才用?
基本上只限 日線圖在保力加通道底部,然後牛皮一段時間才用。
無論佢反彈定繼續破底,你都無得輸!
你可以參考二月和六月下插時的走勢,就會了解 LC+LP 的妙處。
這招是我六月時過夜實踐過。
雖然食得唔靚,但基本上是從實戰中自學的成果。

可是只限保力加通道底部,頂部派貨可以好牛皮!
呢招失效機會很大。

自己今日都無做到,只入了LC淨坐過夜……
雖然超有信心佢會反彈有突,但做埋LP即日仙才是上下其手!

唔止蝕原因:
234C, 236C, 238C, 240C 全部有主動重長倉,無理由無得彈!
我贏唔到錢唔等於落大注的大戶唔想贏錢,任你點震都唔走。

夜期仲要質低落去 22400,今云勁囉。

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-14 10:38 發表
車兄早晨,經昨天的234LC,今天大市反覆微升數十點,應該從過程中學習到期權的特性吧!

總算守得雲開見月明!

引用:
原帖由 sinding 於 2013-11-15 09:42 發表
恭喜!
恆指補咗下跌裂口22857。

大家早晨!
震到 33點,我仲要加注,只是食得唔靚。
心中圖是補裂口,但補完會點?
暫時會看淡,把握一般。

大家點睇?

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-15 10:20 發表
從力量睇,3x3的調整浪完結的機會存在
234C 真係上到 99……
係自己心急,無理由成幾百注買五十點食咁少。

發新話題