標題: 20幾萬輸到得返8萬幾,心情極差,救命 [打印本頁]

作者: ken0904    時間: 2013-7-4 18:12     標題: 20幾萬輸到得返8萬幾,心情極差,救命

短短幾個月輸左十多萬,當初以為只買藍籌股但都會輸成咁,簡直攞苦來受,一個人初踏入股市沒有投資經驗短短幾個月輸了十多萬,身邊又沒玩股票的朋友,獨自一個人炒股有地方唔明又沒人發問對像好徬徨無助,如果能夠識到玩開股票的人從中可以向佢地攞下經驗
有唔明可以問,但而家無人無物都唔知點,再輸落去唔係辦法,留意左MT sir個課程成半年但遲遲未報,原因係擔心本身無底驚聽唔明,期間自行摸索亂炒一通輸到就來跌樓,依家個心情無乜狀態好影響學習,驚報讀左學唔來
,仲要加上本身無底,咁既狀態有d擔心學唔來

唔知呢

萬可唔可以翻本,尋日同今日又輸左萬幾

...

我而家點算

早排誤會左MT sir預測唔準真係非常抱歉,後來翻睇原來睇漏左幾行字而怪錯好人

作者: danny    時間: 2013-7-4 18:43     標題: 回復 1# ken0904 的帖子

點輸............
作者: ken0904    時間: 2013-7-4 19:01     標題: 回復 2# danny 的帖子

買股票(今年2月揸),諗住放長線無止蝕到依家話話埋埋輸左八萬幾已經斬左,後來諗住想翻本最近開始以借貸(孖展+借貸沽空),輸得仲甘 又無左幾萬加埋十幾萬依家得返八萬,股票真係好難玩
作者: 168.hk    時間: 2013-7-4 19:02

藍籌的輸十幾,幾個月,抵玩
作者: ken0904    時間: 2013-7-4 19:18

衣家乜都唔識係度亂炒一通,未踏股市之前都好有心學投資早排報左兩次仿間投資課程俾人呃左,果d所課明星級專家係度呃飯食
我好驚第三次
早知學期權好過,d股票輸得來仲要慢慢磨你時間,好辛苦
作者: ken0904    時間: 2013-7-4 19:22     標題: 回復 4# 168.hk 的帖子

初初買藍籌,今年2月入國企股大部份輸呢兩隻3323,489仲要磨你時間先慘,一係爽快清左佢,磨足幾個月,要返本靠股票真係慢到無人有  但又唔識期指期權

作者: klm    時間: 2013-7-4 19:54

既然你有勇氣输十幾二十萬,為何不付出十份一價錢,學懂技術分析,至少亞sir既堂可半年内重讀,相信你有心學一定成功。
作者: 168.hk    時間: 2013-7-4 19:54

引用:
原帖由 ken0904 於 2013-7-4 19:22 發表
初初買藍籌,今年2月入國企股大部份輸呢兩隻3323,489仲要磨你時間先慘,一係爽快清左佢,磨足幾個月,要返本靠股票真係慢到無人有  但又唔識期指期權 ...
你懂借貨沽空都唔似儍佬丫,唔識期指?你真係唔儍丫,當人儍就真
作者: ken0904    時間: 2013-7-4 20:08     標題: 回復 8# 168.hk 的帖子

大佬你唔好再玩我啦,我衣家個心情差到想死
作者: ken0904    時間: 2013-7-4 20:19     標題: 回復 7# klm 的帖子

十幾萬,初初都無諗呢樣一直自欺欺人聽人講長揸鬥長命遲早實升返上去,呢排睇清呢個股市跟本係賭場,我而家唔知點,之前就係俾人呃左兩獲先遊兒到衣家,希望今次唔係第三次,我只希望學好投資點解都咁難,今日一舖訓身掟晒落去聽日唔知點
技術分析基本知識我有(係睇書識),就係俾呢樣野累死

作者: ken0904    時間: 2013-7-4 20:46

唔好意思當左呢度談心園地,個心情真係灰到爆係呢度講左出來。舊年大升市,入左隻493國美電器,隻野完全唔升,忍左兩個月先放左,無幾耐佢爆升,期後個市已經接近尾聲好多股票已經升完,我入左489結果逆市跌,2月再入3323再跌,期間炒下其他中價股上上落落又無減d,到衣家都唔敢計條數無左幾多,技術分析,就係跟住仿間d書去入市但結果買左教訓,衣家先醒,但醒左之後先發覺係十幾萬,十幾萬我諗住都訓唔著,衣家我唔知點算我衣家真係唔知點算

作者: klm    時間: 2013-7-4 20:57

如果講到訓身就投機了,無論你讀边間,最緊要打好基礎,每個人都有自己的操作模式,有人鍾意短炒,有人鍾意長渣,亂打亂撞,只會好似你現在的情况,屢敗屢戰,屢戰屢敗!
作者: ken0904    時間: 2013-7-4 20:58     標題: 回復 7# klm 的帖子

今日持貨1211比亞迪 10000股聽日收返晒d貨無論輸贏都好,希望今次唔會第三次,聽你講半年內可重讀我都放心少少,唉唯有咁做既然我當初無哩頭踏足呢個賭場我都無得話脫身(輸十幾萬點脫??),同埋都希望堂上真係可以識返幾個朋友能夠互相討論互相交流,因為我由頭到尾都係用緊自己d錢買經驗 買教訓 完全沒有商討對像,
作者: ken0904    時間: 2013-7-4 21:02     標題: 回復 12# klm 的帖子

我都估吾到行到呢個地步,我係輸紅左,我欠缺基本知識  欠缺朋友,沒人商討沒有討論對像,衣家都唔知點算洗濕左個頭,我唯有係呢度講出我既心聲,唔係可以同邊個講,唉,呢排真係好辛苦 好累

作者: klm    時間: 2013-7-4 21:20

行動最實際,祝你成功!
作者: ken0904    時間: 2013-7-4 21:34

起初諗住呢筆錢用來投資做生意或存銀行寧願靠自己創事業,聽屋企人講買銀行股收息當存錢收息(佢地唔識股票架,我真係俾我家人累死),一聽到存錢就以為咁單簡所以放左落去,但後來先發覺呢個跟本係賭場,問題係衣家已經洗濕左頭返唔到轉頭,或者如果有機會俾我返轉頭我寧願腳踏實地打份工,唔想行入呢個賭場,過的日子比以前更加唔開心痛苦,係一種折磨,我完全唔係想投機,我想投資而且我都想靠自己雙手腳踏實地打返來,但我唔知點解會簡左呢個賭場做左賭徒最後越輸越紅變左投機,你話可以唔投機嗎?輸左成10萬幾唔通我仲買銀行股收息,我明白呢個世界無免費午餐食要得到先要付出,但我付出既精神時間係俾人呃左兩獲之後再無信心報其他搞到呢段時間獨自研究亂摸索亂炒一通 用左十幾萬來買教訓

作者: ken0904    時間: 2013-7-4 21:38     標題: 回復 15# klm 的帖子

無人知道我既遭遇苦境,你一句支持我感到好高興,多謝你
作者: danny    時間: 2013-7-4 21:40     標題: 回復 14# ken0904 的帖子

無基本知識唔緊要,無技術知識唔緊要,其實係股票贏錢一招己經夠,在最低的時侯買,在接近最高的時侯沽,我在98年用了10萬元買了1萬股中移動,在2000年70元沽了,贏了60萬,在2003年用了70萬買了7萬股港交所,在2007年230元沽出,10年時間用了10萬元而贏了1600萬元,所以不要再抄出抄入了,所有2345線股千萬不要沾手。
作者: jing    時間: 2013-7-4 21:49

玩期指風險仲大!!! eq要好好致得 ,唔係多多惊風散都有得你食,输十幾二十萬,依個時世大有人在,  呢几年唔做所謂投資就是贏錢.
作者: TrendRider    時間: 2013-7-4 21:58

呢位ken兄, 好想稍為回應一下你既想法, 同時和其他人分享下,
你選擇既呢個投資市場, 其實並不是一個賭場, 它差不多是一個生活的縮影,
但加快左, 如果你硬要以賭場去看它, 結果它就是一個賭場, 正如好多人把自己既人生拿來做賭注,
但是人根本是本錢不多, 輸不起...

所以一個理性既人, 由此至終吾好將投資變成賭, 你既想法變成事實, 而你在其中, 何必?
你既說話顯示你既負面情緒主宰左你, 你輸在心理, 技術暫時亦未見,
我建議是你要離開市場一年, 直到有一天你視投資市場是一個投資而不是賭的地方,
加以樂觀及有技術才好再進市...這是長期來說為你好,
你要處理好自己才進市場...

但短期, 例如一個月, 或半年, 投資市場會令你多蝕或賺, 我不知道

珍惜你所有的, 有空可看看聖經, 有好多人生態度可留意, 對你既心理質素有幫助
作者: 求知客    時間: 2013-7-4 22:04     標題: 回復 1# ken0904 的帖子

Ken 兄,

如果仲想係呢個市場搵食, 真係要學好技術及圖表分析, 當然上埋 MT sir 既課程, 會另你更有信心係呢個市場搵食.

亦都可以係上堂時識下身邊既投資朋友, 互相交流下心得.  希望你盡快回復心情及信心. 努力呀 !!!!!!!!!

作者: WEN861    時間: 2013-7-4 22:06

重新再來過啦, 要忘記之前所做一齊.  (十多萬買教訓, 一D都唔貴啦).....
現在要要 先報讀MT'S 的課程, 真是有好有用架, (買股票是要看訊號架...).而且這些訊號可用於期指,期權...黃金......等等.
不要再泥足深泥陷,, 先打好基礎先啦, 這裡好多C HING 都好勁架, 他們都很好, 將他們的心得及看法都一一表達出來, 領略與否是要看天份了.
作者: sinding    時間: 2013-7-4 22:07

引用:
原帖由 danny 於 2013-7-4 21:40 發表
無基本知識唔緊要,無技術知識唔緊要,其實係股票贏錢一招己經夠,在最低的時侯買,在接近最高的時侯沽,我在98年用了10萬元買了1萬股中移動,在2000年70元沽了,贏了60萬,在2003年用了70萬買了7萬股港交所,在2007年230元沽出,10年時間用了10萬元而贏了1600萬元,所以不要再抄出抄入了,所有2345線股千萬不要沾手。 ...
danny兄的身手果然不凡!恭喜!
作者: jing    時間: 2013-7-4 22:56     標題: 回復 18# danny 的帖子

最怕唔知几時叫做最低呢?几時叫最高呢?成個過程(几年時間wo)有禁多波幅,唔係個個人都有奈性和能內.搵到一,二倍都開心到死!!
作者: jing    時間: 2013-7-4 23:25     標題: 回復 16# ken0904 的帖子

如果想開心過日子,請不要在股海裡浮沉!!!,忘那十几萬吧

想開心過日子,離開高手過招的股票市場,忘記那十几萬吧!!!當買個人生經驗!!!試問有几多人在股海裡羸錢?about 10%, 高手都未必羸錢,何況你?你無EQ玩,惊成敢 , 掙到錢都補唔返, 收手啦!!!!!!!!!!回頭是岸.

.
作者: CB900    時間: 2013-7-4 23:55

股票和衍生工具市場,就是戰場!唔知有沒人上擂台唔操練下先?
好,就算學左基本技術,重要識應變,要實戰,識止蝕,還有EQ!
看來閣下需要再進修才能在這戰場走下去,看看MT 技術能不能幫助你。
作者: CB900    時間: 2013-7-4 23:58

引用:
原帖由 danny 於 2013-7-4 21:40 發表
無基本知識唔緊要,無技術知識唔緊要,其實係股票贏錢一招己經夠,在最低的時侯買,在接近最高的時侯沽,我在98年用了10萬元買了1萬股中移動,在2000年70元沽了,贏了60萬,在2003年用了70萬買了7萬股港交所,在2007年230元沽出,10年時 ...
那請教下師兄現在有什麼好股票可以低買呢?
作者: 168.hk    時間: 2013-7-5 08:08

引用:
原帖由 CB900 於 2013-7-4 23:58 發表

那請教下師兄現在有什麼好股票可以低買呢?

作者: danny    時間: 2013-7-5 11:06     標題: 回復 27# CB900 的帖子

一注獨贏買347,希望可以在2元至2.5元左右買,在今年底至明年初,如中國真的見底,上升10倍8倍無難度。
作者: ken0904    時間: 2013-7-5 11:59

我當初都係咁諗,裝備左自己先上戰場,我舊年7月踏足股市未真金白銀入市之前已經好積極做左好多功課報埋出邊果d投資課程,果d名人財演教,但其實係呃人,果班人無技術上堂完全唔係教炒股 堂上好多學生都好年青(雖然我都年青) ,好多同學大約18-20歲左右連著住校服16歲中五學生都有,我當時覺得奇怪點解咁多後生仔女而且問過佢地全部都唔炒股,上完成個course我已經估到被呃左,第二獲係教圖表分析(網站上打得好聽叫技術走勢分析),但個阿sir只好簡單地介紹射擊之星,身懷六甲,甚麼是陰燭甚麼是陰燭,甚麼是黃金比率,黃金交叉就是買入,死亡交叉就是沽出,講真只係單純地介紹呢d我自己唔識上網打個字落去駛咩晒錢走去浪費時間?同埋問過阿sir點樣預測價位去到邊佢話無得預測,呃飯食囉,點會無得預測? 算啦經過果兩次之後咪自己睇書自學期間已經入市實戰,用左好多錢買教訓又無識投資既朋友互相討論一直自己一個人亂摸索經過幾次輸獲甘完全好無助。我知道技術圖表分析係有用既,但後來先知道書唔同實戰書跟本係死,咁有咩計之前又被呃兩獲,我後期都不斷求學,呢個網站係舊年尾搵到,留意左每週走勢分析我留意左好耐,我只會相信自己對眼,波浪理論我有基本認識(果d唔叫真正識),有無料我眼得出。最近報左 另一個課程 經濟商學院舉辦(今次應該唔會再呃人呱),讀呢個課程主要係要打底,技術分析就應該M T sir呢個課程,兩個我都會報但唔知時間夾唔夾

TrendRider師兄講得啱暫時或者離開一段時間,但我唔會離開得好耐但呢段時間我會進修至到ok先再入市。另外早前在這裏開帖誤會你預測失準非常抱歉,你並無失準,係我自己未對浪理理論未有真正了解就亂咁評論
to jing師兄,開心就無法開心,心情始終一直沉重,但教訓就一定會記住,暫時退一退進修下,遲d返來攞返,就如長揸鬥長命
作者: dressy    時間: 2013-7-5 12:17     標題: 回復 18# danny 的帖子

Ching,  好勁呀!  
作者: dressy    時間: 2013-7-5 12:26     標題: 回復 1# ken0904 的帖子

Cool down & make up your mind!    唔好氣餒 !
作者: goldwater    時間: 2013-7-5 12:56

唔好鬥氣,唔好貪得無厭,否則好似陳X聰十二年教訓!

如果下次#388跌到上市價$3.8呢,到時我會瞓身,等佢升番一百幾十倍

作者: 061558    時間: 2013-7-5 20:46

吾好再追落去 輸得咁金証明運勢不在 抖下先 抽離一下再觀察
作者: ken0904    時間: 2013-7-6 12:57

舊年買隻493國美無助到周圍問人http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=20901027&extra=&page=1

作者: ken0904    時間: 2013-7-6 13:18

見到果時個論壇好多高手竟然可以預測股價第一次見,我真係好羨慕,好想結識佢地但都無可能,一直都搵唔到志同道合,我比較偏愛TA,當時係大白痴一個依家都係,幾時可以變返正常人? 唉,1年啦

作者: ken0904    時間: 2013-7-8 12:24

決定入讀
xx 買沽升,買升插,買沽升,買升插,點止冰冰   我真係要買六合彩,我究竟係咪幸運超人
作者: floydhk    時間: 2013-7-8 16:29

引用:
原帖由 ken0904 於 2013-7-8 12:24 發表
決定入讀
xx 買沽升,買升插,買沽升,買升插,點止冰冰   我真係要買六合彩,我究竟係咪幸運超人
呢D係好典型大戶食小戶的技倆,  引你入局, 再插死你... 食過番尋味...
作者: ken0904    時間: 2013-7-9 16:34     標題: 回復 38# floydhk 的帖子

至敗我玩桿杆啊,越輸越勁啊
幾日就兩萬,俾機會我重新做人好嗎,個心俾刀割似,希望MT sir個課程幫到我 我相信阿sir,今次學左技能唔敢再玩咁大,我知錯知錯知錯知錯
今日追左818 1.36入,1.31止 救命啊
作者: rcecbest    時間: 2013-7-9 16:58

師兄似乎有睹性, 應戒除, 睹性會令你在5:5的情況下都落注, 落注要講機會率及回報率, 不是買大小, 無著數吾買.
作者: danny    時間: 2013-7-9 20:19     標題: 回復 39# ken0904 的帖子

仲買23線股輸死你
作者: rcecbest    時間: 2013-7-9 20:29     標題: 回復 41# danny 的帖子

師兄, 個市點睇 ? B浪底出左未 ? 我看已經出左. C浪頂看多少 ?
作者: danny    時間: 2013-7-9 22:46     標題: 回復 42# rcecbest 的帖子

唔升穿21000可能升完,後市可以好大件事,15xxx無走雞。
作者: sinding    時間: 2013-7-9 23:43     標題: 回復 43# danny 的帖子

唔跟波浪理论行?是否还有其它行法?
作者: ken0904    時間: 2013-7-24 00:53

把宇宙尺好勁
作者: ken0904    時間: 2013-8-22 08:26

成個課程最後一堂完結,譚sir教d野真係好堅,今次無俾人呃,樓上講錯話了,唔係把宇宙尺勁,係阿sir勁,佢既智慧唔係一般普通人,我好佩服這種人。

不過仲要再花時間操練呢d技術,五種技術,剩係一樣野都有排玩所以呢排無時間報雙飛蝴蝶,無時間搞期權住,待搞掂晒呢五種技術再進攻期權,我學野好專一只會專攻一樣野至精為止,呢段期間測試過阿sir 果五種技術我覺得有8成以上準(暫時來睇),但我會再進行更多時間測試,上星期又入左某隻股票點知又係大戶呃人入局散貨,不過今次好彩識睇訊號死唔去,仲賺幾十蚊 ,算係平手啦,d訊號好好用。最近我發現除左技術之外eq都好重要,了解到非洲雄獅捕獵技巧,點樣捕捉一隻鹿

另外,我想分享我之前上過仿間技術分析經歷,果位阿sir真係呃小朋友,佢打開一幅恒指圖,就話從2003年到2007年就是一浪,到2008年就是二浪,咁就叫教左波浪理論,我初時問那波浪理論就這麼簡單?那2003年到2007年期間沒有再細一級的浪?佢話波浪理論是講求大趨勢的才有用和準,果d細級既唔準和沒有意思,初時對此理論不太認識信以為真,依家諗起真係又笑又嬲,另外又派一份乾坤燭的筆記俾我地,初時以為係教點樣用乾坤燭的方法和竅門,點知係係度介紹乾坤燭幾時面世,甚麼人發明,乾坤燭的歷史故事, 大佬,咁上乾坤燭網站都有啦駛乜花4900千大元去聽呢d野,仲話要1萬幾蚊私人單對單教授
作者: ken0904    時間: 2013-8-22 08:29

師兄,我領悟到你呢句說話,被你點醒左,多謝你。
引用:
原帖由 rcecbest 於 2013-7-9 16:58 發表
師兄似乎有睹性, 應戒除, 睹性會令你在5:5的情況下都落注, 落注要講機會率及回報率, 不是買大小, 無著數吾買.

作者: sinding    時間: 2013-8-23 00:05

引用:
原帖由 ken0904 於 2013-8-22 08:26 發表
成個課程最後一堂完結,譚sir教d野真係好堅,今次無俾人呃,樓上講錯話了,唔係把宇宙尺勁,係阿sir勁,佢既智慧唔係一般普通人,我好佩服這種人。

不過仲要再花時間操練呢d技術,五種技術,剩係一樣野都有排玩所以呢排無時間報雙飛蝴蝶,無時間搞期權住,待搞掂晒呢五種技術再進攻期權,我學野好專一只會專攻一樣野至精為止 ...
記住!练到至精时記得上來show下quali啊!
作者: ken0904    時間: 2013-8-23 23:54

okok
不過唔係show quail,係互相交流分享,在座咁多位師兄師姐們個個臥虎藏龍功力深厚,小弟資歷嘗淺涉足股市時間好短,今後仲要向各師兄姐們學習,希望你們能夠不吝多多指教小弟

引用:
原帖由

sinding

於 2013-8-23 00:05 發表

記住!练到至精时記得上來show下quali啊!  
作者: 求知客    時間: 2013-8-24 00:12

引用:
原帖由 danny 於 5-7-2013 11:06 發表
一注獨贏買347,希望可以在2元至2.5元左右買,在今年底至明年初,如中國真的見底,上升10倍8倍無難度。
ching

347 由你介紹個日到近頂 (個零月) 都升咗 40%

似乎仲未升完

作者: sinding    時間: 2013-11-11 10:10

引用:
原帖由 ken0904 於 2013-8-22 08:26 發表

不過仲要再花時間操練呢d技術,五種技術,剩係一樣野都有排玩所以呢排無時間報雙飛蝴蝶,無時間搞期權住,待搞掂晒呢五種技術再進攻期權,我學野好專一只會專攻一樣野至精為止, ...
ken兄早晨!你好勤力哦!一早上黎就見你的名排頭位,喺唔喺好心急想翻本呢?
想快啲翻本,练熟Bible技術後可留意新技術 "V-Swing",两者配合好使易用,你想翻本冇难度,我有时间再贴埋图同你一齐研究。
作者: ken0904    時間: 2013-11-17 09:07     標題: 回復 51# sinding 的帖子

多謝師兄
bible配合GP已經好準,仲有新野"V-Swing",好想見識見識
作者: optionbaby    時間: 2013-12-6 10:39     標題: 回復 52# ken0904 的帖子

夾到时间我都想見識下!
作者: optionbaby    時間: 2013-12-11 11:47

仲有位報讀新技術哦! 有冇人報讀咗的?

歡迎光臨 至尊論壇 (http://www.option-king.net/bbs/) Powered by Discuz! 6.1.0