標題: 苦日子將到, 由呢隻狼羊開始! [打印本頁]

作者: titan    時間: 2012-6-3 01:31     標題: 苦日子將到, 由呢隻狼羊開始!

一群羊裡面, 有幾隻大肥羊做左d衰野, 佢地當然系抵死!

呢群羊吸引之處, 唔止系溫馴天真, 最重要系有勁多辛苦搵番嚟嘅儲備, 對狼群嚟講, 簡直系一個金礦, 上面嘅狼群一直虎視耽耽, 佢地誓要搶奪呢個被羊欄隔開嘅金礦!

狼群知道嗰幾隻大肥羊做左好多衰野, 一路唔出聲, 但暗中搜集佢地嘅黑材料 (仲包括好多小肥羊嘅衰野), 以留後用。

在不斷混入"披着羊皮的狼"(簡稱”狼羊族”)到羊群內的同時, 佢地亦搵左d天生有狼性嘅羊做二五羊。

大部份嘅羊成日掛住食草, 乜都唔理, 被狼羊族同二五羊呃左, 用天文數字去建造一條高速通道出羊欄, 佢地嘅金礦有難囉, 但呢個只系開始!

終於有一日, 狼羊族有隻狼羊做左呢群羊嘅首領, 狼群開始行動!

可憐大部份羊仲懵盛盛, 以為佢系會change嘅奧巴羊! 查真佢只系狼羊族一隻小器狼羊!

嗰幾隻大肥羊一路都反對小器狼羊做首領, 因佢地都知小器狼羊系披着羊皮嘅狼; 佢地更加明白, 狼, 系會食羊架!

其實, 隻小器狼羊唔止無料到, 重系非常記仇嘅狼, 佢恃住有班大佬狼系後面撐, 就即刻秋後算帳, 嗰幾隻反對過佢嘅大肥羊首當其衝, 黑材料隨即曝光而被處置, 估計好快就會被送出羊欄給狼群吃掉。

好些無知嘅瘦羊, c9羊及小肥羊對此還加以讚許, 以為救星到, 可以趕走大肥羊, 殊不知黑暗日子已近在眼前, 且更會禍延後代, 因為當呢班大肥羊被處理後, 只會換來另一班大肥羊(今次卻是狼羊)做更加衰嘅野; 而當小器狼羊搵到23條鎖匙後, 佢就可以正式將羊欄打開, 狼群便可進入羊欄內予取予攜, 所有羊將會在狼口下生存, 羊唔會再有好日子過!

系未得到23條鎖匙前, 小器狼羊仲需要扮下好羊, 即使如此, 佢已急不及待向金礦伸手, 要攞d出嚟, 每年分近一億俾d狼羊族同二五羊, 等佢地做番台”五屍十四命”嘅戲, 俾大佬狼嚟睇下佢幾叻!

嚟緊, 為左掘金礦, 又要令羊群唔覺唔覺, 小器狼羊將會有好多好多嘅大項目, 大工程, 大投資(如羊權基金), 美其名系對羊群好, 建設將來, 點不知, 項目愈大, (狼羊族同二五羊可)食水愈深  --- 過水濕腳, 本來就系狼群嘅習性!

可嘆嘅系, 羊群將會發覺雖然金礦愈來愈細, 但日子卻愈來愈苦, 愈來愈難過!

幸好, 尚有一班已醒覺嘅羊, 組成復仇羊聯盟 ---- 羊民力量, 在為對抗小器狼羊, 五屍十四命台戲及23條鎖匙開羊欄這正義而戰!

只要更多羊醒覺, 只要更多羊支持復仇羊聯盟 ---- 羊民力量, 羊欄將可保住, 羊的後代將可避免生活在狼口之下!
作者: pek578    時間: 2012-6-3 15:21

作者: titan    時間: 2013-1-18 12:52

"""嚟緊, 為左掘金礦, 又要令羊群唔覺唔覺, 小器狼羊將會有好多好多嘅大項目, 大工程, 大投資(如羊權基金), 美其名系對羊群好, 建設將來,..........""""

攪個傷肛金螎發展局, 每個月將傷肛人嘅錢出糧俾班自己友; 一年幾多銀? 傷肛人會得到乜好處, 你期待傷肛金螎發展局做到d乜野?

做唔到議員, 大把副局位俾你揀嚟坐!

哈哈, 邊度有米, 邊度就會吸引強國貪官嘅注目!

支持CY, 敗哂傷肛人嘅家, 以後就唔會有蝗蟲嚟, 以後強國貪官睬你都傻, 單非雙非全部無哂!
作者: titan    時間: 2013-1-18 12:56

CY 無得頂! 原來系斧底抽薪, 一招解決哂傷肛所有問題 - 只要傷肛d錢敗哂, 所有問題就不再是問題!!!
作者: goldwater    時間: 2013-1-18 13:02

最高難度,忍辱負重,小不忍則亂大.........................謀(財)
作者: rcecbest    時間: 2013-1-19 13:12

都是前任DT醒目, 一於少做少錯, 吾做吾錯, 任內只懂外訪旅遊, 同富商交交朋友, 富商叫佢搞個地產泡沫出來, 一方面, 放寬國內朋友來香港的限制, 增加國內朋友來香港置業的興趣, 一方面, 佢吾賣地, 吾建居屋, 減少供應, 佢依招吾做野, 等於做左野, 無人話佢官商勾結.
師弟不認識CY, 但玩計對抺黑的事情, 在學校中屢見不鮮, 成年人應該以所見所感, 不是所聽去判斷.
講回官商勾結, 從CY在選舉時得不到大富商的支持, 我就信CY多過唐唐及DT啦.
作者: titan    時間: 2013-2-23 00:02

前門拒虎, 後門引..........
作者: sinding    時間: 2020-8-15 11:43     標題: 由呢隻狼羊開始

從人大8.31、占中、五大訴求到國安法一連串的事件發生, 一個越來越明显嘅輪廓出咗黎了! 做咗咁多野,围绕嘅中心目的都系阻慢中國嘅民主普選進程。

一直以來, 我都唔明點解從五四運動到依家超過一百年了, 中國都争取唔到得先生。據我的認知, 中國人嘅才智、醒悟能力并不比西方人差, 點解咁耐都争取唔到民主普選呢?  宜家唔使人地解我自己都明白了!

歡迎光臨 至尊論壇 (http://www.option-king.net/bbs/) Powered by Discuz! 6.1.0