發新話題

MAR 12 期指,期權

引用:
原帖由 ourstation 於 2012-3-30 15:07 發表
可能係 lp 202 + sp 198 + sp186
小弟亦有Ourstation兄的想法
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

輸光做乜事, 另一隻國美?

0067 so

期指收市後雖然是陽燭,但圖表上又出現頸上線,留意留意。

民企停不了, 又一堆玩下午停牌, 待公布業績 /涉影響股價消息  
如屬 少賺 /不派息/盈轉虧 的 , 個個  

引用:
原帖由 paaq 於 2012-3-30 16:53 發表
民企停不了, 又一堆玩下午停牌, 待公布業績 /涉影響股價消息  
如屬 少賺 /不派息/盈轉虧 的 , 個個  
其實睇呢堆公司, 大陸經濟係唔係真係可以做到 增長 7.5% 呢?

是否已硬著陸?
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

引用:
原帖由 ourstation 於 2012-3-30 17:00 發表

其實睇呢堆公司, 大陸經濟係唔係真係可以做到 增長 7.5% 呢?

是否已硬著陸?
好似被基金插低個價執平貨 ....16 好例子

引用:
原帖由 OK~ 於 2012-3-30 15:19 發表

有可能是Long貼價而Short遠價, 以減低時間值的損失
IF target up/flat, maybe Short 貼價 (eat時間值, a lot of holiday) 而 Long 遠價 (less margin)  

美股個別發展
31.03.2012 04:46

紐約股市個別發展。美國經濟數據表現不一,二月份個人開支錄得七個月來最大的升幅,但芝加哥採購經理指數,表現差過市場預期。道瓊斯工業平均指數收報13212點,升66點。納斯達克指數3091點,下跌3點。

美股結束今年第一季度的交易,道指累計上升了百分之八,納指更升了一成九,是十四年來表現最好的

港股ADR指數     20525   - 25    (-0.1%)

道瓊指數            13212   +66    (+0.5%)

發新話題