發新話題

股票期權新手問題

股票期權新手問題

開倉LC  CPA 4月 行駛$19...... 期權金$0.35  10張

想問一問, 是否正股到$19.35 平倉才有正回報?

如果當時$18.5, 是否全部輸?

如當時18.5, 期權金升到$1, 我可以earn 差價??怎樣做??

good morning

引用:
原帖由 Wilsoning 於 2011-3-25 00:33 發表
開倉LC  CPA 4月 行駛$19...... 期權金$0.35  10張

想問一問, 是否正股到$19.35 平倉才有正回報?

如果當時$18.5, 是否全部輸?

如當時18.5, 期權金升到$1, 我可以earn 差價??怎樣做?? ...
Dear Wilsoning,
如果LC 正股升基本上期權LC 也會升...
19.35 是指在結算日 19.35 才有錢賺
在結算日18.5 就唔到價, 當然輸la...
最後你意思係 正股升$1元期權可賺多少?? 要看月頭月中還是月尾,,, 如正股由18.5升到19.5,, 行駛價19元, 所以期權會$0.5以上,, 看報价為準
https://www.hkex.com.hk/chi/ddp/Contract_Details_c.asp?PId=73

你可看相關文章知多d
http://option-king.net/bbs/viewthread.php?tid=33&extra=page%3D1

引用:
原帖由 chc499 於 2011-3-25 18:32 發表

Dear Wilsoning,
如果LC 正股升基本上期權LC 也會升...
19.35 是指在結算日 19.35 才有錢賺
在結算日18.5 就唔到價, 當然輸la...
最後你意思係 正股升$1元期權可賺多少?? 要看月頭月中還是月尾,,, 如正股由18.5升 ...
最後意思係LC可否於結算前平倉?  如果未到行駛價$19.35, 但期權金已由0.35升至0.65, 我可否有$賺, 如何操作?

引用:
原帖由 Wilsoning 於 2011-3-26 00:30 發表

最後意思係LC可否於結算前平倉?  如果未到行駛價$19.35, 但期權金已由0.35升至0.65, 我可否有$賺, 如何操作?
你可以係結算前任何一日平倉。如果你可以0.65賣出,你就可以賺0.65-0.35 = 0.3  (唔計手續費)

1)想問一問, 是否正股到$19.35 平倉才有正回報?
2)如果當時$18.5, 是否全部輸?
3)如當時18.5, 期權金升到$1, 我可以earn 差價??怎樣做??

1.正確....不過好似樓上師兄咁講,係結算日先係你有賺。你可以係選擇平倉套利左佢先
2.大致上無錯。由於18.5<19,因為你張LC仲係價外。你可以選擇止蝕平倉
3.當期權金升到1蚊,你可以平倉套利。由於你個張係LC,所以方法係SC平倉。

有錯請更正.....

引用:
原帖由 dasfgh 於 2011-3-27 21:49 發表

1)想問一問, 是否正股到$19.35 平倉才有正回報?
2)如果當時$18.5, 是否全部輸?
3)如當時18.5, 期權金升到$1, 我可以earn 差價??怎樣做??

1.正確....不過好似樓上 ...
即係如果個價如果當時$18.5(未到打和點), 就算期權金由0.35升到0.65, 都唔可以earn到$?????

引用:
原帖由 Wilsoning 於 2011-3-27 22:59 發表

即係如果個價如果當時$18.5(未到打和點), 就算期權金由0.35升到0.65, 都唔可以earn到$?????
唔可以咁講.....我用過好D方法解釋比你聽
1.如果過左打和點------你可以選擇行使期權(好少人會咁做),或平倉獲利(多人咁做)。
2.你LC19....如果未到打和點(即係19+手續費)...你既期權就唔值錢...你亦都唔會咁傻仔去行使期權,用19蚊買入,不過你仲可以止蝕平倉左佢
3.但如果當時18.5(未到打和點),就算期權金由0.35升到0.65時........你係可以賺到錢既。只要你平倉就可以了(注意手續費)
如果你平倉就係(0.65-0.35)*N手-手續費
(LC平倉既話就係SC)

如果有錯請更正,希望解答到你問題啦。

引用:
原帖由 dasfgh 於 2011-3-28 01:13 發表

唔可以咁講.....我用過好D方法解釋比你聽
1.如果過左打和點------你可以選擇行使期權(好少人會咁做),或平倉獲利(多人咁做)。
2.你LC19....如果未到打和點(即係19+手續費)...你既期權就唔值錢...你亦都唔會咁傻仔去 ...
THANKS!!!!

發新話題