發新話題

SEPT 期指, 期權

VHSI似完成DCC,long call中都冇著數,我預期呢組浪未見底嘅可能相當高,究竟係運行反彈4還是B彈,仲未可以肯定,而肯定嘅係反彈未完。
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

引用:
原帖由 goldwater 於 2015-9-11 10:52 發表
VHSI似完成DCC,long call中都冇著數,
我預期呢組浪未見底嘅可能相當高,究竟係運行反彈4還是B彈,
仲未可以肯定,而肯定嘅係反彈未完。
我就咁睇:
一、今早強姦金每月指定10至12號入市日子,例高位接火棒,跟手插水。
二、大圖受制21881
三、過去好多年道指 9月11日周年都係大插水
四、9月13日為猶太人安息年的新年,過去2001年的新年道指插到水底,跟住911事件,
而2008年則海嘯的開始!所以美國有個別教會會把「安息年」教導成「審判年」!多災也。

VHSI 我下周睇目標為 39,如果下周二或周三見 39回落才好搵位做好倉。

九月功課:24000
十月功課:25400
十一月功課:24800至25000(估計橫行派貨月)
十二月功課:23400樓下(竟然沽倉少到暈低)
明年一月功課:22000至22800

睇完份功課,你預計到點行法,幾時開乜倉好。
希望益到新版友,將來 MT Sir 好番,畀面支持番MT Sir!

所以今日個人覺得「重陽登高論」會再出來,留意10月20日或之前平好倉兼反手。
2009年重陽後3日插佐1200+點
2011年重陽前後4日插佐1600+點,故寧願提早一兩日食胡,好過仆直。

回復 302# cowbearcar 的帖子

如果車兄對九月結算24000咁大信心,整套238LC+240SC成本係7點,做10套都係3500元,預期利潤96500元,27.5倍賠律。
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

估VHSI下星期穿30

引用:
原帖由 goldwater 於 2015-9-11 08:44 發表
期權策略係一種好高深嘅學問,但响討論區所見大部份都係水魚多,好無知,好似上個月咁,有人做咗套牛跨組合,跟住再玩高沽低揸,唔怕得罪講句,如果睇市咁準,直接揸沽期指一年內都可以成為億萬富豪啦!呢啲只係自欺欺人策略,注定一世失敗,稍後有時問再探討吓各種環境下配合不同嘅策略,或者研究吓期權真正用途係乜。
引用:
原帖由 goldwater 於 2015-9-11 13:12 發表
如果車兄對九月結算24000咁大信心,整套238LC+240SC成本係7點,做10套都係3500元,預期利潤96500元,27.5倍賠律。
用“自欺欺人策略”? 又話“注定一世失敗”

系咁先
後會冇期

回復 301# goldwater 的帖子

九月240,先睇穿不穿尋日高位先

回復 304# goldwater 的帖子

引用:
原帖由 goldwater 於 2015-9-11 13:12 發表
如果車兄對九月結算24000咁大信心,
整套238LC+240SC成本係7點,
做10套都係3500元,預期利潤96500元,27.5倍賠律。
下星期先啦,明知插幾日咁心急開倉做乜!
再者我純做長倉。
10套按金不少的。

發新話題