發新話題

JUL 10 期指,期權

引用:
原帖由 波佬 於 21-7-2010 05:06 PM 發表

而家追lc 又死, 唔追又死, 追lc 可能又做燈, 唔追佢又繼續升....
Ball Hing,

When the mkt does not favor your position, you should execute your stop loss strategy which is supposed to be determined before oi.  This help control your emotion and hence make better trading decisions afterwards.  

If "小心分析" not correct, but oi 出 too "激",  you should 明白凶險 and 嚴止蝕.  Wishing you 好運 and 平安 next time.

(today is too busy to  watch the PM mkt, still working now....., personal view is probably reach 20800 this week, take care)

小心分析, 明白凶險, 謹慎出"激", 嚴止賺蝕, 祝君好運, 秒秒平安!

我仲未做8月sc, 會唔會等埋我呢? 牛皮下先啦, 升下又跌下就最好

8月最好做 220 樓上果d, 如果唔係, 好難走位

今日收高位, 正正係周線圖條 1x1 個位, 照上次睇, 有機會再次升穿少少, 日線圖50天線係 20585, 升唔穿上幾日高位 20788 仍然係睇淡
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

加多一點, 如果升穿 20788, 有可能爆升

引用:
原帖由 ourstation 於 2010-7-21 18:46 發表
我仲未做8月sc, 會唔會等埋我呢? 牛皮下先啦, 升下又跌下就最好

8月最好做 220 樓上果d, 如果唔係, 好難走位

今日收高位, 正正係周線圖條 1x1 個位, 照上次睇, 有機會再次升穿少少, 日線圖50天線係 20585, 升唔穿 ...
修改少少, 20585 係 100天線, 并唔係 50 天線

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-7-21 17:21 發表

每個人的測市方法不同, 梗有o的位置中, 有o的唔中, 邊個準唔準, 其實無乜意思.  用唔用錢學呢, 諸君自己去想想就可以了.

我覺得我地反而要諗下呢個邏輯:  準係咪一定賺大錢?!  係咪100%準就表示你賺大錢呢?!  像t ...
hftsang hing,
非常同意心理質素是最重要,而在我看注碼策略和測市準繩度同樣重要, 我感覺很多投資人都很少留意心理質素和注碼策略的重要, 以為測市準繩度高是所有, 但事實是, 人是感情動物, 市場不是一個人定亦有很多突發事情, 即使預測多準亦只可有7-80%準確, 任何人如果沒有先有好心理質素及注碼策略, 即使十次中賺了八次, 另外兩次都可以傾家盪產

不過, 我始終認為測市能力十分重要, 其實, 測市能力重點不是估點數, 而是看勢和看轉勢, 看勢的力和阻力等, 而勢可以是長中短線, 只有掌握足夠的測市能力, 定下注碼策略會更高勝算, 而且, 如果一個真正懂得看勢的人, 應不會盲目堅信方向, 應要有足夠應變能力去留意勢的突變, 而注碼策略要好好考慮這些可能性

至於MT Sir既課程, 我並不認為只是談測市準繩度, 其實很多時有很多是注碼策略和少量心理質素, 例如選擇期權而不是牛熊証我認為已是一個, 至於MT Sir在課程中沒有多提期權hedge, 倒是可向MT Sir多建議下, 因為的確這方面理論多而例子少些, 而另外一方面是風險管理, 這些基礎都重要, 關乎勝負... 過兩天我可能找MT Sir食午餐, 到時都建議下
反正我都上哂堂, 多事一些都可以既...
2014年目標順從宇宙力量, 助人為樂

各位C HING>... 美股牛皮中..... 大家點睇明天個市....... 會否再挾高.......

引用:
原帖由 TrendRider 於 2010-7-21 16:42 發表

其實MT Sir有每日預測, 每周既評論始終有太多變數, 非戰之罪,
而且, MT Sir預測既頂底命中率相當高, 大頂底既預測力(例如32000, 10600, 23100...)都相當準確,
最近每周既預測比較相反, 我認為正是因為好淡角力相當 ...
請問邊度可以睇到MT Sir 既每日預測?

估去到星期五 - 都唔會再大升, 但又唔會大跌, 呢個水平牛皮

因農行 3.2 呢個價大行要頂到星期五

引用:
原帖由 ourstation 於 2010-7-22 00:24 發表
估去到星期五 - 都唔會再大升, 但又唔會大跌, 呢個水平牛皮

因農行 3.2 呢個價大行要頂到星期五
明白...... 我自己睇.... 今個月期指在. 208....所以..個市.. 有機會再升高多少少... 之後慢慢回.......

引用:
原帖由 msexchsrv 於 2010-7-22 00:23 發表

請問邊度可以睇到MT Sir 既每日預測?
我只知係 ' 大家好!', 但我入唔到

發新話題