發新話題

APR 期指 期權

其实半月六月尾有細g,以MT技術看是有向下拉扯力,並不是代表股災,調整浪的比率而定!
本人相信27應該不能在七月去到120元,從基本分析要非常超買才有可能…,但世事無絕對

618到价,睇下穿唔穿
大家早晨!

期指低水好多,有经验的赢兄赢姐请確認下喺唔喺派息期的因素所至?谢谢

對的,一般大朋友都順勢插

???

引用:
原帖由 sinding 於 2014-4-30 10:41 發表
618到价,睇下穿唔穿
大家早晨!
0.786...

回復 1024# CB900 的帖子

Thank you CB Hing!
如果喺咁,個派息期有幾長?如:6、7月有冇同样情况出现?
我嘅睇法喺如果用期指來做预测、度图可能就要留意下或作出一些调整,或用恒指來做预测、度图會较爲凖確。
大家有何睇法?

回復 1025# butterflyjoan 的帖子

恒指未穿前日低位。
请睇番上帖我都有疑惑

引用:
原帖由 CB900 於 2014-4-30 10:03 發表
其实半月六月尾有細g,以MT技術看是有向下拉扯力,並不是代表股災,調整浪的比率而定!
本人相信27應該不能在七月去到120元,從基本分析要非常超買才有可能…,但世事無絕對 ...

路過見有師兄問....入來say hi & 分享....希望對各位有用啦..!!   
5,6,7月有除淨因素...太多個股不可盡錄
HSF : 5月 低水 -210pt ...6月低水220-230pt ...7月低水100pt
# 1  在5/5 除淨...#941 在27/5除淨
#883 在5/6  #3 在6/6....#1398  在12/6...#3988在19/6
#939在2/7 & #1088  在3/7  
國指: 5月 低水- 67pt ....6月低水-220pt ....7月低水-90pt

"看好看淡隨勢而轉"

#27,由17/4小時图行3pm,下子午,#2-pc,我們要在期權上捕捉這long put爆炸力,當中選擇即月?下月?什麼價位?確實一門學問,捉到鹿識唔識脱角呢!呢刻日線图亦運行3pm,下子午,形態上一頂低於一頂,一底低於一低,只知道若之前師兄所言,有机上120,當然耐心等待再見低位才是一個買貨好時机,亦有人喜歡用put的進取策略,唔同人有唔同策略,目的都是贏市場的錢。

發新話題