發新話題

波浪理論迷思

回復 133# Jinpa 的帖子

讀書多啲係唔同啲嘅,又捉到
我諗唔駛再解釋多次掛!如果師兄唔去研究我的字,研究吓我啲技術,可能對你有幫助。

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-19 17:46 發表
讀書多啲係唔同啲嘅,又捉到
我諗唔駛再解釋多次掛!如果師兄唔去研究我的字,研究吓我啲技術,可能對你有幫助。

如是如是!

其實連MT老師運用他所說的「依氏波浪理論」數浪時,也是不依從「浪三不最短」這條鐵律的,上過核心課程的同學必定有聽老師講過。

老師的數浪法大概是結合他的波浪相位理論所成;但原則上若連三大鐵律也不服應的,就不能算得是艾略特波浪原理了。

當然,是不是跟據某某標準不重要,trader最重要是長trader長有賺。

其實「浪三不最長,亦不最短」是很不錯的,條件較嚴,數浪的可能標記選擇會劇減,認浪會更容易。

如樓主CB兄起題,波浪理論對小弟來說是迷思,從來未有真正下個苦功。本來就想透過啲高手慷慨留低的一言半句文字窺探其奧秘,研究一下其技術,如今高手又叫小弟不要理會他的文字,真不知從何入手,難矣,難矣!

市場運動,如一切世間現象,
總有其相,必有其數,故必有其法。
有法,則有術。

回復 135# Jinpa 的帖子

哈哈,高手

MT SIR 就名正言順的高手師傅了

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-19 15:54 發表
理論歸理論,實戰歸實戰,但都要一提,根據理論「浪3並非最長的,亦不會是最短的。」而浪3的長度2212點,現在運行的泿5至今早高位長度是1482點,是浪3的近0.7倍,己超過0.618,因此要留意假設理論的可能!希望唔好咁大整古! ...
CB 兄呢個話題好清楚,大家利用波浪理論去印証目前的走勢,分享未來有機會出現的方向,大家一齊研究討論,分享心得,何必為咗針對人巳捉字失?如果繼續咁,呢度真係冇人夠膽上來吹水,尤其我呢啲詞不達意嘅人,大家响度只是想分享人地啲睇法推測,並唔係想分幾時同老婆食早晨,幾時瞓晏覺,忽然走出來話賺咗幾多錢,大家心諗,有訊號買貨早晨單聲,係咪吹水呀?所以冇人回應係好自然嘅事,應該好好撿討吓,唔好哂人時間,版主做番版主的責任,期權進楷進唔到可以同老師商量吓,幇手跟進吓蝴蝶倉策略,好過無所事事啦,淨係識柴台,真係保你大啦!乖乖地唔好週圍走啦!

係嘞講開又講 ,果日話車老婆去中環上班,做盛大行呀?你揸果架車係乜牌子嫁?幾多年車?行咗幾多公里呀「

不知波浪真面目,只緣身在波浪中!

在離開玩浪前應該交代一下,由估浪到現在,在下最多只能夠話係掌握波浪理論的運用,印証波浪理論的存在,印證咗先人嘅智慧,
從浪1數到浪5,係完全無違反波浪理論任何法則下,現在是有可能及有條件結束。但從波浪相位理論角度,亦有條件突破二萬五或更高;數浪應有態度就係咁,一組浪未完結前只能用有可能去判斷。冇其他意思,只係想將睇到嘅同大家分享吓!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-20 03:09 發表
在離開玩浪前應該交代一下,由估浪到現在,在下最多只能夠話係掌握波浪理論的運用,印証波浪理論的存在,印證咗先人嘅智慧,
從浪1數到浪5,係完全無違反波浪理論任何法則下,現在是有可能及有條件結束。但從波浪相位理論角度,亦有 ...
收到!收到!亦睇到!
早几日已想向赢兄你请教以下两點,但顾唔彻宜家才提问:
引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-11 12:43 發表
如果理想路線先下破22610,目標22450再反彈就會好啲,頻律會加快,近價牛熊就要小心,唔好貪平。
可否講解下如何可预测到“頻律會加快”?如何判断?
引用:
原帖由 goldwater 於 2013-11-15 11:21 發表
在早幾日的時間巳提過的理論,是有足夠條件完成了浪4,但此組浪1必須上破23149
爲何是23149?如何算得?
先谢過赐教!
有其他提議,有时间再出帖。

發新話題
最近訪問的版塊