發新話題

MAY 10 期指,期權

引用:
原帖由 lofu 於 2010-5-20 15:40 發表

15000-16000 safe la, higher premium ma
But u really safe now , but waste margin wor.
not much margin increase actually after the trade is done!

做淡唔走真係call margin la..

加倉加倉!

好似震好倉....殺完熊仔再殺牛....

Leaving office for meeting now.

Guys, see u next week

Wish u all do good trades before today's close.........
小心分析, 明白凶險, 謹慎出"激", 嚴止賺蝕, 祝君好運, 秒秒平安!

190P 有 成3.2K..唔知係 Long  定 Short 呢??

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-5-20 16:14 發表

都係naked, 我覺得唔夠做個spread穩陣, 點做都有31點spread賺兼limited loss啦, 真係唔明喎, 不過算啦, 每個人的strategy唔同.

像222SC/228SP有20點NET, 154SP/146LP有30點NET, 6800點距離有接近2倍的PREMIUM, 但 ...
thanks for your advice
我不嬲都係做spread, 不過我見13400同而家指數相差差唔多6000點, 同按金唔多, 所以小注試下

引用:
原帖由 基哥 於 2010-5-20 15:51 發表
加倉加倉!
十零點都剎, 176p/180p 扣, 加多兩套.....
margin用到差唔多啦, 下個星期唔做野啦

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-5-20 16:27 發表

另外一個例子, 即月都可以208SC/214LC有10點NET, 182SP/176LP有22點NET, 共32點, 個range有2600點, 5個trading days, 如無意外又係100%premium賺晒.  6月的要等多19個交易日. ...
係呀係呀, 咁啱我做左兩套176p/180p, total都有26點, 下星期五收錢
唔係喎, 你提醒左我, 下星期可以做返d call扣

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-5-20 16:33 發表

個point係你如果你覺得要做番spread, 又沒有31點premium咁多喇.

premium同個range其實係可以協調的, 除非有特別原因極度睇淡, 否則不需要去到13400, 6000點距離, 和lehman o個陣時差唔多.  而如果真係咁淡, 係 ...
因為按金只係3.7k only, 而且我都覺得到六月到134 期結機會微, 所以就算naked 我覺得做得過, 而且個trade 成左之後margin按金完全無增多, 暫時都可以夠錢做其他trade, btw call扣我都有做, 而且都係220 個range

anyway, 多謝hftsang兄指教

發新話題