46 12345
發新話題

老千股搜集

老千股搜集

注意:本帖內容至在分享經歷,並無意得罪任何集團成員;

金水對老千股經歷只有一次,07年時聽朋友推介#412,損失十多萬,勝在身手敏捷,回顧若果當時供股,今日個名就唔可以叫金水啦,同系馬房有隻#273!

有隻永遠義士都係一樣

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2013-12-13 23:39 發表
有隻永遠義士都係一樣
師兄提供的是永義國際,舊NO#2915新NO#1218,從圖表上可以發現走勢與一般老千股無異,都是從一個大數跌至近零數,原因很簡單,就是將股價合拼後供股再質低,重覆動作變成買入股隻變成無底深潭;

但此股要留意一點比其它老千股不同的,是於2011年開始復派息,到近期資料顯示,PE 0.54,息率達9.09%,此種情況有兩個可能,(1) 公司多年的艱苦經營下,近期得到回報,進入成長期,如此種情況下,此股值得中長線持有;             (2)在多年末股價斷下壓,股民盡失信心下離塲,在散户不足1%的情況下,派高息即代表將公司內的現金回籠到自已袋內,是一種非常成功及出息的老千手法,在此種情况下,亦可中短線持有,因為要派貨出街,先要回復股民信心,PE低,高息回報就是一種動作,可能仍有一段時間派貨,但出入要好小心!

從成交睇非常疏落,相信要買入並不容易,相反大莊散貨同樣是難,買入後要耐心持有直至收成,所謂平嘢無人買,越貴越有人搶!

最後從技術分析,現時股價收報4.5元大細圖現正〝拿埋待爆中〞,圖形上亦出現一組疑似〝杯柄形〞走勢,如突破前浪頂5.75元,首目標8.8元,次目標15元,支持位3.5元。

今日千股273最高升五成多,同412輪流玩,真係千王之王!

金水兄,呢排個市都係麻麻地,係唔係唔太適合炒呢?

回復 5# godandyandy 的帖子

師兄你好,從技術分析角度,在下所見每個股隻或各地股市,各有獨立的運轉週期,就如美國升,香港跌,市塲流傳的炒股不炒市就是如此,尤其大市準備開始一組反彈浪,彈完再算!

金水兄,近排有無邊隻有有潛力炒?

引用:
原帖由 godandyandy 於 2013-12-21 14:57 發表
#315 數碼通
一日陽就完全遮成個月的陰添!
唔好即刻入場,急升咁多有回吐不出奇,亦可以大爆升多次!
如果呢幾日回吐唔低過 8.4的話,可以確定暫時停了跌浪……
也不要訓身,分段分注入,無人知會否仲有得再大插。
點都好,10.3好多蟹貨,上升空間始終有限!

引用:
原帖由 godandyandy 於 2013-12-21 14:57 發表
#8電盈可玩下,亦可以儲下,收息坐向度等爆係唔錯選!

多謝分享,我有隻1220,唔知你點睇呢?

46 12345
發新話題